Herepoort hoeft plan ringweg Groningen niet meer compleet voor te leggen

De projectorganisatie van de nieuwe Zuidelijke Ringweg in Groningen, Aanpak Ring Zuid, heeft twee weken voor de start van de bouw nog steeds geen compleet beeld van de plannen van aannemer Herepoort.

Het bedrijf hoeft het definitief ontwerp voor de weg niet meer compleet in te leveren. Het heeft nu het ontwerp voor het eerste deel -de verdiepte ligging- klaar. Aanpak Ring Zuid moet dat plan, misschien wel het moeilijkste onderdeel van de weg, binnen veertien dagen controleren en toestemming geven voor de uitvoering. Als het niet lukt op 20 juli te beginnen, ligt opnieuw een jaar vertraging in het verschiet.

Volgens een woordvoerder van Aanpak Ring Zuid is met de bouwer afgesproken dat de latere onderdelen van de weg goed op de tunnels aansluiten. Zo is de plek van de as van de toekomstige weg voor de hele route vastgelegd en zijn er afspraken over de technische installaties die langs de hele route moeten functioneren. ,,Bovendien zijn er afspraken over alles wat te maken heeft met de bodem en de sterkte van de ondergrond.’’

Eerste plan werd afgekeurd

Aanpak Ring Zuid keurde in november vorig jaar een definitief ontwerp voor de weg af wegens onvolkomenheden in techniek en planning. Toenmalig interim-baas Elze Klinkhamer van Rijkswaterstaat Noord-Nederland zei destijds dat er niet genoeg zekerheid was dat alle ruim tweeduizend onderdelen vlekkeloos op elkaar waren afgestemd. Dat er nog steeds geen nieuw plan ligt, bleek vorige maand toen de oplevering -in november was nog sprake van 2021- met twee jaar werd uitgesteld.

Om verdere vertraging te voorkomen schrapte Aanpak Ring Zuid de oorspronkelijke eis dat er tijdens de ombouw altijd twee keer 2 rijstroken open moeten blijven. Vanaf 20 juli is de zuidbaan van de weg (van Julianaplein tot Europaplein) vijf tot zes weken volledig gestremd. Herepoort brengt dan de noordelijke wand van de verdiepte ligging (drie tunnels met tussenruimtes tussen het Sterrebos en het Winschoterdiep) aan. Als het ontwerp wordt goedgekeurd. De zuidelijke tunnelwand, naast de oude weg, volgt later dit jaar.

Flinke druk op oordeel over tunnelplan

Aanpak Ring Zuid (Rijkswaterstaat, gemeente en provincie) staat daarmee onder flinke druk om het ontwerp goed te keuren. De verdiepte ligging is -denk alleen aan de tunnelveiligheid- essentieel voor de uitvoering van het hele plan. Maar een langdurige stremming van de weg kan alleen in de zomer. Als er nu niet meteen goedkeuring komt, is er sprake van nog een jaar uitstel.

In vergelijking met het oorspronkelijke plan legt Herepoort onder meer een ‘kabelstraat’ langs de tunnels anders aan.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.