Herkansing Koningsdagmarkt in Winschoten

De op Koningsdag mislukte vrijmarkt ging vandaag in Winschoten in de herkansing. Het werd een groot succes.

Een jonge journalist belde in de jaren tachtig naar de toenmalige gemeente Finsterwolde en vroeg naar het programma van Koninginnedag. Hij kreeg de wind van voren: ,,Wij vieren hier geen Koninginnedag meneer, wij vieren 1 mei.’’

Die traditie leek gisteren - 1 mei - in ere hersteld. Al zullen de echte socialisten zich wel even achter de oren hebben gekrabd over het commerciële gehalte van dit volksfeest.

Maar een volksfeest was het. Een koopzondag en een braderie stonden al in de planning. En om de mislukte vrijmarkt op Koningsdag goed te maken, had de gemeente Oldambt toestemming gegeven alsnog een Vrijmarkt te houden op het Israëlplein. Toen zaterdagavond bleek dat Winschoters massaal van plan waren alsnog met de zolderspullen op een kleedje te gaan zitten, werd het hele centurm vrijgegeven.

Oranjezonnetje

Het werd een van de gezelligste en drukste ‘Koningsdagen’ van de afgelopen jaren. Het oranjezonnetje verwarmde de verkopers, die zich deels ook gewoon in oranje hadden gehuld. Een jonge violiste greep de kans aan om alsnog geld voor haar vioollessen in te zamelen, er waren zelfbedachte spelletjes en loterijen.

Bijkomend voordeel: Deze vrijmarkt begon pas om 11 uur, zodat verkopers niet diep in de nacht hoefden op te staan om een plekje te veroveren. ,,Maar ik had voor 11 uur al heel veel verkocht’’, zegt Petra van Iren, die babykleertjes verkoopt waar haar kleuters uitgegroeid zijn. Ook Cynthia Schutter en Carlijn Smith koesteren zich in de zon voor het gemeentehuis. ,,Vanochtend was het nog koud, maar nu is het heerlijk’', zegt Schutter. Smith: ,,Op Koningsdag zijn we er niet aan begonnen, maar alles stond al wel klaar. Dus we waren blij dat we deze kans alsnog kregen.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.