Herman Broods inspiratiebron overleden

Op 89-jarige leeftijd is dinsdag de jazz- en bluespianist Mose Allison overleden. De Amerikaan was een grote inspiratiebron voor Herman Brood. Hij ontleende uit een van zijn liederen zelfs de bandnaam Wild Romance.

,,MOSE is DOOD....R.I.P. 't gaat maar door...!!!! Verneem net dat mijn grote Held en ook die van Herman "MOSE ALLISSON" is overleden....;-( en dat is zwaar K.U.T. zacht uitgedrukt.”, schrijft Brood-manager Koos van Dijk op Facebook.

Mose Allison (Tippo (Mississippi), 11 november 1927 – Hilton Head Island, 15 november 2016) was een Amerikaanse jazz- en bluesmuzikant. Naast zanger en pianist was Allison ook een singer-songwriter. Zijn eerste opnames maakte hij in 1956 voor het platenlabel Prestige. In de jaren zestig stond hij onder contract bij Atlantic, om in 1987 bij Blue Note neer te strijken.

Wild Romance

Een van de tekstregels uit een lied van Allison luidt: 'and I lost my mind in a Wild Romance'. Van Dijk en Brood kozen hierop voor Wild Romance als bandnaam. Brood zelf speelde jarenlang Allisons nummer Going to the City.

Niet alleen Brood had een zwak voor het werk van Allison. Verschillende van zijn songs werden gecoverd door Van Morrison, Elvis Costello, the Clash, Leon Russell, Curtis Stigers, Dani Klein. Bijvoorbeeld: Your Mind Is on Vacation en Everybody's Cryin' Mercy. The Who speelde vaak Allisons Young Man Blues.

Allison is opgenomen in de Mississippi Musicians Hall of Fame. In 2013 ontving Allison de eretitel van Jazz Master van de National Endowment for the Arts, de hoogste eer voor jazzartiesten in de VS.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.