Inwoners van Musselkanaal zijn verdeeld over een eventuele heropening van het voormalig asielzoekerscentrum (azc) in hun dorp. Vooral de roep om geen ‘veiligelanders’ te plaatsen was sterk tijdens een eerste inloopbijeenkomst die dinsdagavond werd gehouden.

De gemeente maakte gebruik van de bijeenkomst om wensen en ideeën in te zamelen van inwoners. Die moeten gebruikt worden om voorwaarden aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) te stellen. „U weet dat natuurlijk niet, maar er kan zeker geen soort van proefperiode van een jaar komen”, vraagt Musselkanaalster André. Een groepje dorpsbewoners staat om hem heen, ze zijn positief of de mogelijkheid tot heropening. Waarnemend burgemeester Froukje de Jonge staat er ook bij. Ze drukt André een een papier onder de neus: „Nou, schrijf op!”

De Gemeente, COA, en de politie informeren inwoners dinsdagavond over het officiële verzoek van COA . In het oude azc in Musselkanaal wil het COA 428 asielzoekers huisvesten. De gemeente wil daar over meedenken, maar stelt wel voorwaarden. De heropening moet inwoners wat opleveren, stelt De Jonge. Voorwaarden zijn bijvoorbeeld dat de huisvesting tenminste drie jaar duurt. COA zou bovendien drie miljoen investeren in het opknappen van het pand.

Wensenlijst

Momenteel werkt ze aan een lijst met wensen en eisen voor het COA. Die wordt behalve door de gemeenteraad vooral opgesteld door inwoners van het lintdorp, waarin tot vorig jaar een kwart eeuw lang zo’n vijfhonderd asielzoekers werden opgevangen. Het moet zorgen voor draagvlak binnen de samenleving.

Musselkanaalsters komen over de vloer, maar echt druk is het niet. Wat vooral opvalt zijn de duidelijke voor- en tegenstanders tijdens de avond. Daarbij draait allemaal om de zogenaamde ‘veiligelanders’: mensen die asiel komen aanvragen maar uit een land komen dat als veilig is aangemerkt door Nederland, zoals Marokko of Algerije.

Verrassing

Voor Anja Hartlief kwam de aankondiging als een verrassing. „Wij hebben net een huis gekocht hier achter. Ik vind het voor een dorp als Musselkanaal wel veel mensen. Ik heb het azc in Siddeburen destijds van dichtbij meegemaakt, daar heb ik geen nare ervaringen mee gehad. Maar tussen mensen uit het azc en het dorp zitten wel cultuurverschillen tussen. Dat is wel een punt van aandacht.”

„Als het opent, ga ik zeker een kop thee drinken.” Wie het azc met een ‘open vizier’ instapt ontvangt ‘ook heel veel terug’, zegt Hartlief. „Als je met je hakken in het zand gaat staan, zie je ook alleen de negatieve dingen.”

Vrijwilligers

Renus was vrijwilliger toen het azc nog open was. „Als het zo wordt als het geweest is, dan heb ik er geen probleem mee.” De bewoners waren in het verleden vaak gezinnen. De kinderen gingen naar school en er werd veel vrijwilligerswerk gedaan. „Dat verliep altijd prima.”

Het gesprek wordt onderbroken door ‘Harry’, als nabije inwoner van het azc, maakt hij zich zorgen. Volgens hem verpauperde de buurt en zwierven in de nacht groepjes onbekenden over straat. Ook zag hij regelmatig mensen in zijn tuin lopen. „Mensen voelden zich niet veilig”, vertelt hij. Renus: „Weet je wat jij moet doen, je moet vrijwilliger worden. Dan leer je die mensen kennen, dan staan ze straks ook in je tuin, maar om je te helpen.”

Petitie

Aan de deur worden bezoekers van de informatieavond door Meinie Smit verwelkomd. Hij ziet de heropening niet zitten. Smit vraagt aan bezoekers om een petitie tegen de huisvesting van ‘veiligelanders’ en ‘asielhoppers’ in het azc te tekenen. Alleen als zeker is dat die niet in het azc komen, gaan de ondertekenaars akkoord met de heropening. ‘Gezinnetjes’ zijn welkom zegt, Smit: „Maar de laatste paar jaar ging het al niet goed. Er kwamen te veel jonge mannen.” Die jonge mannen waren brutale raddraaiers, zegt hij. „De politie heeft niet genoeg mensen daarvoor. Wij willen dat onze veiligheid hier wordt gegarandeerd.”

Hij staat niet alleen, de petitie is aan het eind van de avond door zo’n zestig mensen ondertekend. Smit heeft weinig vertrouwen in het verzamelen van ideeën door de gemeente. Volgens hem zit het besluit al ‘in kannen en kruiken’. Burgemeester De Jonge ontkent dat met klem.

„Ik deel de zorgen wel van mensen aan de deur die kritisch zijn over veiligelanders,” zegt Henk Oosterhuis over de petitie van Smit. „Voor de rest ben ik heel positief.” In het azc wordt weer dezelfde doelgroep gehuisvest die er eerder ook zat. Het wordt dus geen instroomlocatie zoals die in Ter Apel. „Maar hoe laten ze het azc achter na die tijd? Als een bouwval? Dan zijn we mooi klaar hier. Ze moeten daar afspraken over maken, zwart op wit.”

Donderdagavond wordt een tweede bijeenkomst aan de Brink in Musselkanaal gehouden. Die duurt van 16.00 tot 20.00 uur.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen