Herrie op social media over afval KardingeRun (maar het was allang opgeruimd)

Een dag na de KardingeRun van 7 en 8 juli in Groningen was Facebook in rep en roer vanwege een foto van plastic in een weiland bij Lewenborg. Wat bleek: de foto was een dag oud en het plastic allang opgeruimd.

„(...) de koeien liepen met het plastic weg hoop dat het wel opgeruimd wordt wand denken dat het niet goed is voor de beesten”, aldus de post van maandagmorgen 10 uur op Facebookpagina Oproepjes Voor Groningers. Bijgevoegd twee foto’s van koeien die nieuwsgierig snuffelen aan een berg plastic flesjes in een weiland. Op de achtergrond de bekende bomenrij die langs de Kardingermaar loopt.

Het aantal reacties liep snel op en iedereen kreeg van alles en nog wat de schuld. Vooral de organisatie van de KardingeRun moest het ontgelden. Wat veel mensen niet zagen is dat de foto’s die bij het bericht hoorden zo’n 16 uur voor het bericht op Facebook waren gezet; rond 6 uur op zondagavond. Op dat moment was de Kardingerun nog geen twee uur afgelopen.

Reactie organisatie

„We zijn gisteren tot twee uur ‘s nachts bezig geweest met opruimen”, laat Nelleke Dijkema van de organisatie van de KardingeRun weten, „het plastic is die avond al opgeruimd.” Nadat ze op de hoogte waren gebracht van het bericht heeft de organisatie geprobeerd contact op te nemen met degene die het bericht plaatste, maar zonder succes.

„Natuurlijk schrokken wij er erg van toen we het bericht lazen. Ik dacht bij mezelf: hoe kunnen we dat nou gemist hebben”, aldus Dijkman. Haar collega Raimond Walthaus is nog drie keer langs de route gereden, maar kon de bewuste berg plastic nergens vinden. Bovendien deelt de organisatie geen plastic flesjes uit aan de deelnemers van de sruvivalrun; zij krijgen op bepaalde punten bekertjes water, laat Walthaus weten.

De organisatie trekt zich de ophef aan. De KardingeRun is ook een promotieevenement voor het natuurgebied Kardinge. Nu blijkt dat het afval al een dag opgeruimd is gaat de organisatie rustig verder met het afbouwen van de hindernissen. „Als we toch nog afval tegenkomen ruimen we dat natuurlijk nog op, ook als het niet van onszelf is”, besluit Dijkema.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.