Het Andere Monument geeft aardbevingsschade een gezicht

Langs de A7 werd dinsdagmiddag in het bijzijn van hoogwaardigheidsbekleders en tal van gewone mensen het aardbevingsmonument onthult.

Aardbevingsschade in Groningen heeft een gezicht. Het profiel van Meent van der Sluis (1944-2000) is kunstig verbeeld in de scheur aan de westzijde van Het Andere Monument, of zoals het in de volksmond inmiddels heet, ‘het aardbevingsmonument’. Een acht meter hoge, gescheurde baksteen, uitgevoerd in staal, langs de A7 ter hoogte van Harkstede en is gemaakt door leerlingen van de Metaal- en Scheepsbouwopleiding (MSO) Groningen.

‘s Avonds van binnenuit verlicht

Met de onthulling is het evenwicht langs de autosnelweg hersteld. Ter hoogte van de afslag Slochteren staat het Slochter gasmolecuul, een sculptuur van Marc Ruygrok dat vijftig jaar gas viert en tien jaar geleden door koningin Beatrix werd onthuld. Een paar kilometer verderop staat nu Het Andere Monument van kunstenaar Karel Buskes, uitgevoerd in cortenstaal, dat ‘s avonds van binnenuit wordt verlicht.

Een waardevol werk

Jeroen Dijsselbloem noemt het, als kersvers voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, een waardevol werk. ,,Het maakt de negatieve gevolgen van de gaswinning zichtbaar’’, aldus Dijsselbloem, ,,en we zien toch keer op keer dat het nodig blijft om dat onder de aandacht te brengen. Dat schadeherstel en het versterken van huizen in Groningen niet van de grond komen.’’

Een parlementaire enquête, waarvan al zeker is dat die er op enig moment komt, moet volgens Dijsselbloem oorzaak en gevolg van de ellende als gevolg van gaswinning duidelijk maken en iets van het vertrouwen terugwinnen.

Uit China overgekomen

De onthulling vond plaats in het bijzijn van Trijni van der Sluis, de weduwe van Meent, hun kinderen en kleinkinderen. Eén van de zoons van Meent van der Sluis was daarvoor uit China overgekomen.

Meent van der Sluis, geograaf en aardrijkskunde docent, legde in 1986 (toen op Tweede Kerstdag bij Assen de grond voor het eerst beefde) als eerste het verband tussen gaswinning en aardbevingen. Hij werd jarenlang weggehoond. De NAM heeft nadien excuses aangeboden aan Trijni van der Sluis en betaalde met Gasunie en GasTerra de helft van de 230.000 euro die Het Andere Monument kost.

Meent wordt recht gedaan

Trijni van der Sluis omschrijft de onthulling van het kunstwerk als een mijlpaal. ,,Het is een prachtig werk dat zichtbaar maakt waar Meent altijd voor heeft gevochten. Het gaat ook over de mentale en psychische schade van de Groningers, wat door de regering niet wordt erkend. Meent wordt recht gedaan en daar ben ik ongelooflijk blij mee.’’

Initiatiefnemer en voorzitter/secretaris van de stichting Meent van der Sluis, Piter Bergstra, zag dat het goed was. ,,Als had ik natuurlijk liever gezien dat dit niet nodig was geweest.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Video