Gemeente Het Hogeland gaat in zee met de Friese afvalverwerker Omrin. Dit bedrijf zou goedkoper en milieuvriendelijker werken.

Het Hogeland maakt gebruik van twee afvalverwerkers. Voor de voormalige gemeente Bedum van Attero (voorheen de VAM) en voor de andere drie (De Marne, Winsum en Eemsmond) van Omrin. De contracten met beide bedrijven lopen 1 januari 2022 af.

Het Hogeland koopt aandelen Omrin

Het Hogeland stapt dan helemaal over op publieke afvalverwerker Omrin en gaat voor 151.000 euro aandelen kopen waarmee ze ook zeggenschap krijgt. Het grootste risico zou zijn als Omrin failliet gaat, maar het wordt gezien als een solide onderneming. De verwachting is dat ook de gemeenten Groningen en Westerkwartier overstappen maar zij moeten de knoop nog doorhakken.

Volgens wethouder Eltjo Dijkhuis (GemeenteBelangen) is het Friese bedrijf in Harlingen goedkoper en duurzamer dan het kleinere Attero. Bovendien zijn ze 150.000 euro op jaarbasis goedkoper, een tientje per Hogelandster huishouden.

Omrin is eigendom van gemeenten

Omrin is eigendom van alle Friese gemeenten en veertien niet-Friese gemeenten waaronder Delfzijl en Appingedam. Attero is in handen van het Brits concern 3i Infrastructure en het Duitse DWS.

Vagron Groningen gaat dicht

Als de gemeenten Westerkwartier, Groningen en Het Hogeland overstappen naar Omrin betekent dat waarschijnlijk het einde van de Vagron, de nascheidingsfabriek van Attero in Groningen. Daarmee gaan ongeveer vijftig (in)directe banen verloren. Er is inmiddels een personeelsplan opgesteld om ontslagen te voorkomen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen