Het Tschumipaviljoen in Groningen rookt! (Wat is er aan de hand?) (+video)

De nieuwe kunstexpositie in het Tschumipaviljoen op het Hereplein in Groningen roept vragen en zorgen op bij Groningers. Pak ‘m beet iedere vijf minuten stoot het paviljoen een blauwzwarte rook uit; wat is er aan de hand?

„Sorry, is alles in orde hier? Moet ik de politie bellen?”, vraagt Else van Dijk (46) bezorgd. Ze liep rustig over het Hereplein toen de rookwolk als uit het niets verscheen. Marijn Vos ziet vanaf zijn kantoor dat voorbijgangers regelmatig stoppen en bezorgd hun telefoons pakken. Enkele keren werd de politie aangehouden. Wat is er toch aan de hand bij het Tschumipaviljoen? Het rookt en er komen allemaal vreemde geluiden uit... „Ik weet niet of je dit wel kunst kan noemen”, aldus Vos.

Waar rook is, is vuur... toch?

De rook baart zorgen. Een woordvoerder van de politie bevestigt dat agenten die langskwamen door bezorgde omstanders gevraagd zijn uit te zoeken of er iets aan de hand is met het paviljoen. Wat blijkt: er staat een rookmachine in de glazen kubus als onderdeel van een kunstexpositie. Geen brandgevaar, daar eindigt het onderzoek van de politie. De meldkamer is op de hoogte van de situatie, mochten er de komende dagen nog meldingen binnenkomen.

Marinus de Vries van Stichting Tschumipaviljoen is op de hoogte van de ophef. „Het klopt dat mensen de politie hebben gebeld, maar er is niks ernstigs aan de hand bij het paviljoen”, aldus de Vries. Het is gewoon de nieuwe artistieke installatie die haar werk doet en de interesse van de Groningers wekt.

Geen vuur, maar wat dan wel?

"Het is helemaal niet mijn intentie geweest mijn werk een alarmerende functie te geven", reageert kunstenares Isabelle Andriessen. Ze maakte de installatie om een werk te tonen dat reageert op een aantal kwesties en vraagstukken die op ditmoment actueel zijn in Groningen, met betrekking tot de gaswinning en de energietransitie: ,,Waar rook in een stedelijke omgeving wordt gezien als gevaarlijk, zijn mensen er niet bewust van dat rookontwikkeling een dagelijkse realiteit is voor bijvoorbeeld de gaswinning en andere manieren waarop energie opgewekt wordt.’’

Ze wil het paviljoen dat architect Bernard Tschumi indertijd heeft gebouwd als 'folly' - architectuur zonder functie - inzetten als een 'denkbeeld'. Het paviljoen niet als vitrine voor kunst, maar een opzichzelfstaand object dat de relatie aangaat met het publiek. ,,Het paviljoen moet aanwezig zijn in de openbare ruimte. Niet als decoratie, maar als statement", legt Andriessen uit. Vanuit dat gedachtegoed van Tschumi heeft Andriessen het paviljoen getransformeerd tot een ‘monoliet’ uit een apocalyptisch toekomstig scenario.

It's alive!

 ,,Gedurende de dag verandert de atmosfeer rondom het paviljoen door veranderingen in condens en beweging van objecten of wezens achter de ramen, en eens in de zoveel tijd rook die vrijkomt’’, aldus Andriessen. Zo wordt het paviljoen mysterieus en ‘levend’; het krijgt menselijke trekken.

De installatie ‘Aerosphere (monolith)’ van Andriessen is tot en met 19 augustus te zien in het paviljoen op het Hereplein. Verandert het paviljoen? Laat het ons weten in een reactie.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.