Het beeld van Groningen: Een eerbiedwaardig duo in Hoogkerk

Sinterklaas ontmoet op 23 november 1963 de oudste inwoner van Nederland: de 105 jarige mevrouw De Bree-Meijer uit Hoogkerk. Foto: Persfotobureau D. van der Veen

Persfotobureau D. van der Veen fotografeerde in de jaren zestig en zeventig kleine en grote gebeurtenissen in de stad en provincie Groningen. In deze rubriek staat wekelijks een beeld uit de collectie van ruim 500.000 negatieven centraal. Vandaag: wie is de oudste?

De oudste inwoner van Spanje ontmoet op 23 november 1963 de oudste inwoner van Nederland. Sint Nicolaas heeft speciaal voor de gelegenheid een bos chrysanten meegebracht voor de 105 jarige mevrouw De Bree-Meijer.

Onder de zorgzame begeleiding van haar huisarts is ze deze zaterdag het middelpunt van Hoogkerk-Zuid. In de nieuwe woonwijk is een straat naar haar vernoemd. Pers, publiek en plaatselijke autoriteiten, waaronder burgemeester Nijman, hebben zich verzameld op de plek waar de onthulling van het naambord plaats gaat vinden.

Het Nieuwsblad van het Noorden laat de maandag erop weten dat mevrouw De Bree-Meijer op verzoek een Sinterklaaslied heeft gezongen. Afgaand op de blik van de haar omringende mannen, die het midden lijkt te houden tussen vertedering en bewondering, laat het die middag niemand onberoerd. Als toegift volgt een samenzang met haar vier dochters, samen ook al meer dan 280 jaar oud.

Johanna Alberdina de Bree-Meijer overlijdt op 11 augustus 1965, maar de straat in Hoogkerk-Zuid draagt tot op de dag van vandaag haar naam.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Het beeld van Groningen
menu