Kleine Laura huilend alleen. Papa en mama waren in geen velden of wegen te bekennen | Het beeld van Groningen

Hoog te paard passeert de kleine Laura in mei 1979 het stadhuis van Groningen Foto: Archief Persfotobureau D. van der Veen

Persfotobureau D. van der Veen fotografeerde in de jaren zestig en zeventig kleine en grote gebeurtenissen in de stad en provincie Groningen. In deze rubriek staat wekelijks een beeld uit de collectie van ruim 500.000 negatieven centraal. Vandaag: de politie is je beste vriend.

Onder escorte, hoog te paard, passeert de kleine Laura het stadhuis. Ze heeft waarschijnlijk geen idee wat haar te wachten staat. Nog maar een paar minuten geleden is ze door twee agenten van de bereden politie aangetroffen in de Oude Ebbingestraat. Huilend en moederziel alleen. Pappa en mama waren in geen velden of wegen meer te bekennen.

Het is koud en nat, die dag na hemelvaart in mei 1979, het kwik stijgt nauwelijks boven de 10 graden. Regenkleding en laarsjes zijn zeker niet overbodig. Op de Grote Markt ontmoeten Laura en haar begeleiders, bij toeval, de fotograaf. Een ideaal moment voor een ontroerend plaatje. Even later leveren de agenten Laura af op het hoofdbureau aan de Rademarkt, waar ze wordt herenigd met haar bezorgde, wachtende, ouders. Nadat de fotograaf het fotorolletje heeft ontwikkeld, belt hij direct het hoofdbureau. De volgende dag staat Laura, samen met haar redders, in de krant.

Je zou het bijna vergeten, nu alles lijkt te draaien om handhaving en controle, maar aan de sterke arm zit ook een helpende hand.

Deze rubriek is een samenwerking met de Groninger Archieven. Meedoen met Het Beeld van Groningen? Kijk op www.groningerarchieven.nl. Reageren? beeldvangroningen@groningerarchieven.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Het beeld van Groningen
menu