Het beeld van Groningen: Kunst voor kitsch

Op de Grote Markt konden mensen in 1969 een paar dagen lang kitsch inruilen tegen prenten van noordelijke kunstenaars. Foto: Groninger Archieven/Persfotobureau D. van der Veen

Persfotobureau D. van der Veen fotografeerde in de jaren zestig en zeventig kleine en grote gebeurtenissen in de stad en provincie Groningen. In deze rubriek staat wekelijks een beeld uit de collectie van ruim 500.000 negatieven centraal. Vandaag: noordelijke kunst.

Veerkracht en creativiteit kenmerken de kunstensector. In tijden van corona, maar ook al in 1969. Twintig beeldend kunstenaars organiseren in de zomer van dat jaar de actie ‘Kunst voor kitsch’ om meer belangstelling te wekken voor hun producten en de problemen in hun beroepsgroep.

Op de Grote Markt kunnen mensen een paar dagen lang kitsch inruilen tegen prenten van noordelijke kunstenaars. De bezoeker, zo is de achterliggende gedachte, zal daardoor gaan nadenken over de waarde en betekenis van kunst.

Uit alle hoeken en gaten stroomt het kunstminnend publiek toe, gewapend met aardewerken hondjes of schilderijtjes met huilende zigeunerjongetjes. VARA-presentator Pier Tania reist speciaal af naar Groningen om verslag te doen in het populaire tv-programma Zomaar een zomeravond .

De actie wordt een groot succes. De Groninger houdt van kunst, maar blijkbaar moet het niet te veel kosten. Het Vrije Volk weet te melden dat sommige bezoekers zelfs voor de gelegenheid een goedkoop prul in een warenhuis hebben gekocht om voordelig aan echte kunst te kunnen komen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Het beeld van Groningen