Het beeld van Groningen: Tippelen naar het Westen

Sportvereniging de Lange Afstand Tippelaars (LAT) in de zomer van 1972 op weg naar Leeuwarden. Foto: Persfotobureau D. van der Veen

Persfotobureau D. van der Veen fotografeerde in de jaren zestig en zeventig kleine en grote gebeurtenissen in de stad en provincie Groningen. In deze rubriek staat wekelijks een beeld uit de collectie van ruim 500.000 negatieven centraal. Vandaag: Tippelen naar het Westen.

Friesland. Sommige mensen willen er nog niet dood worden gevonden, anderen wandelen er met plezier midden in de nacht naar toe. In straf tempo, ook dat nog. En als je dan toch naar Friesland wandelt waar kun je dan beter beginnen dan op de Friesestraatweg bij café West End, zo moet sportvereniging de Lange Afstand Tippelaars (LAT) in de zomer van 1972 hebben gedacht.

De wandeltocht start vrijdagavond om 11 uur en in de vroege ochtend van zaterdag 2 juni hopen de deelnemers, bij leven en welzijn, Leeuwarden te bereiken. Een afstand van maar liefst 65 kilometer. Onderweg liggen duisternis, blaren, en vermoeidheid op de loer en mannen met hamers kunnen ieder moment hun slag slaan. Een volgteam met een EHBO’er, een masseur en ravitaillering moeten het ergste leed verzachten.

Op een enkeling na halen alle 53 deelnemers al wandelend Leeuwarden meldt het Nieuwsblad van het Noorden de volgende dag. Waarom een paar tippelaars de Friese hoofdstad niet lopend kunnen bereiken blijft volkomen duister….

Deze rubriek is een samenwerking met de Groninger Archieven. In oktober staat de rubriek in het teken van Oost/West, het thema van de Maand van de Groninger Geschiedenis. Weten wat er deze maand allemaal te doen is? Kijk op maandvandegroningergeschiedenis.nl Reageren? beeldvangroningen@groningerarchieven.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen