Het beeld van Groningen: Voor niets gaat de zon op

Bij rubriek Beeld van Groningen van a.s. maandag 21 juni. Henk Wierts, Groninger Archieven Foto: Diascanner_MacMini

Persfotobureau D. van der Veen fotografeerde in de jaren zestig en zeventig kleine en grote gebeurtenissen in de stad en provincie Groningen. In deze rubriek staat wekelijks een beeld uit de collectie van ruim 500.000 negatieven centraal. Vandaag: ‘De Jonathan’

Het voormalige vrachtschip ‘De Jonathan’ is tegenwoordig in gebruik als vakantieschip voor mensen met een geestelijke en/of lichamelijke beperking. In de jaren 70 voer het een jaar lang met een heel ander doel door Nederland: als drijvende expositie. De tentoonstelling die te zien was, droeg de titel Energie Anders.

Windmolens en zonnecollectoren

Op het dek stonden diverse types windmolens en zonnecollectoren voor elektriciteitswinning. Benedendeks kon de bezoeker zich laten voorlichten over energiebesparende maatregelen, de mogelijkheden om gebruik te maken van aardwarmte of kijken naar een video over de energieproblemen in de derde wereld en de gevaren van de plutoniumeconomie.

Juli 1978 meerde ‘De Jonathan’ af in het verbindingskanaal voor het Hoofdstation Groningen. Groningers konden ruim een week lang (gratis) kennismaken met deze toen nog alternatieve manieren van energiewinning en energiebesparing.

De heren op de foto kijken wel enigszins vertwijfeld naar de lucht, want door de zware bewolking was de zon de eerste dagen in geen velden of wegen te bekennen…

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen