Rijdend hoofdkwartier van PvdA neemt bezit van de Grote Markt | Het beeld van Groningen

In de propagandabus op de Grote Markt staan partijkopstukken als Joop den Uyl en Anne Vondeling de stadjers te woord. Foto: Archief Persfotobureau D. van der Veen

Persfotobureau D. van der Veen fotografeerde in de jaren zestig en zeventig kleine en grote gebeurtenissen in de stad en provincie Groningen. In deze rubriek staat wekelijks een beeld uit de collectie van ruim 500.000 negatieven centraal. Vandaag: Stemmen in 1967.

Een ‘mobiel spinnenweb’, zo omschrijft de perschef de verkiezingskaravaan van de Partij van de Arbeid voor de Tweede Kamerverkiezingen van 1967. Terwijl een autobus, als rijdend ‘hoofdkwartier’, stelling neemt in het centrum van het web verspreiden de kamerkandidaten zich over de woonwijken om het gesprek met de kiezer aan te gaan.

‘Twee op wielen’ heet de karavaan, want de PvdA is op dat moment, na de KVP, de tweede politieke partij van Nederland. Nederland maakt begin 1967 voor het eerst kennis met deze moderne vorm van campagnevoeren. Al op de eerste dag doet de karavaan Groningen aan.

In de propagandabus op de Grote Markt staan partijkopstukken als Joop den Uyl en Anne Vondeling de stadjers te woord, terwijl, in snel tempo, het ‘web’ wordt uitgerold. Een paar uur later is de karavaan alweer vertrokken, want als je in dertig dagen elf provincies wilt doorkruisen kun je niet te lang stil blijven staan.

Anno 2021 biedt de campagne weinig ruimte voor een verkiezingskaravaan met ‘mobiel spinnenweb’. Maar ach, er zijn nu volop spindoctors en het razendsnelle world-wide-web.

Deze rubriek is een samenwerking met de Groninger Archieven. Meedoen met Het Beeld van Groningen? Kijk op www.groningerarchieven.nl . Reageren? beeldvangroningen@groningerarchieven.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Het beeld van Groningen