Het beeld van Groningen: Het bloed kruipt...

Ep Ottens kruipt in oktober 1966 van café naar café. Foto: Archief Persfotobureau D. van der Veen, Groninger Archieven

Persfotobureau D. van der Veen fotografeerde in de jaren zestig en zeventig kleine en grote gebeurtenissen in de stad en provincie Groningen. In deze rubriek staat wekelijks een beeld uit de collectie van ruim 500.000 negatieven centraal. Vandaag: een weddenschap.

Als het zou helpen tegen de lockdown, zouden heel wat stamgasten vandaag nog door de knieën gaan. Kruipend naar hun geliefde café. Ep Ottens raakt, in oktober 1966, om een heel andere reden gemotiveerd. ,,Zou je terug willen naar je oude baan?’’ vraagt zijn ex-baas uit Zuidlaren. ,,Wel kruipend’’, antwoordt Ottens, voormalig barkeeper van café De Gouden Leeuw.

Wat begint als een belangstellende vraag achter café Oosting in Kiel-Windeweer ontwikkelt zich binnen de kortste keren tot iets bloedserieus. Een weddenschap om te kruipen van café naar café. De 7 kilometer kost hem 6,5 uur, een paar beurse knieën en een versleten broek. In Zuidlaren, bij De gouden Leeuw, levert het 200 gulden op, maar niet zijn oude baan. Als kostwinner met twee kleine kinderen is de horeca, met alle onregelmatigheid, voor hem toch echt passé. De volgende week is hij weer gewoon te vinden op een bouwterrein achter Oosting in Kiel-Windeweer, zwoegend als grondwerker voor zijn nieuwe baas.

Deze rubriek is een samenwerking met de Groninger Archieven. Meedoen met Het Beeld van Groningen? Kijk op www.groningerarchieven.nl. Reageren? beeldvangroningen@groningerarchieven.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Het beeld van Groningen