Het bos van de burgemeester van Vriescheloo gaat op de schop

Over de werkzaamheden gaven boswachters van Staatsbosbeheer woensdagavond al wandelend informatie aan dorpsbewoners. Oud-burgemeester Engbert Drenth (geel/blauwe jas) liep ook mee.

In het Engbert Drenthbos in Vriescheloo wordt een fiks aantal bomen gekapt. Omwonenden én Engbert Drenth zelf werden daarover gisteren bijgepraat.

Wandelen in het bos dat jouw naam draagt. Oud-burgemeester Engbert Drenth doet dat regelmatig maar stuit binnenkort wel op een uitgedund woud.

In het Engbert Drenthbos in Vriescheloo wordt door Staatsbosbeheer (SBB), de eigenaar, de komende tijd namelijk een fiks aantal bomen gekapt. Sommige gaan tegen de vlakte omdat ze ziek zijn, andere omdat ze bomen in de directe omgeving de kans ontnemen verder te groeien. ,,Wij willen dat ze die kans wel krijgen en dat er ook meer licht in het bos kan komen’’, vertelt boswachter Jelka Vale. ,,Dat is goed voor planten en dieren.’’

Nieuw gebied

Vale wandelde woensdagavond met inwoners van Vriescheloo door het bos om hun informatie te geven over het uitdunnen. Een van die inwoners was Engbert Drenth zelf, de man die 27 jaar burgemeester van de gemeente Bellingwedde was.

Drenth was in die tijd ook voorzitter van een commissie die zich bezighield met de herinrichting van Westerwolde en het creëren van nieuwe natuurgebieden. Het bos was zo’n nieuw gebied. Het kreeg aanvankelijk de naam Vrieschelooster Bos maar werd in 2006 herdoopt in Engbert Drenthbos. De burgemeester werd zo geëerd voor zijn werk als commissievoorzitter.

Bioloog

Een jaar later stopte Drenth als burgemeester maar hij hield ‘zijn’ bos. ,,Ik wandel er nog regelmatig, met veel plezier’’, zei hij gisteren. Hij wandelt er voor de rust maar ook met het oog van een kenner. Drenth was, voordat hij burgemeester werd, namelijk bioloog. Met dat kenners-oog zag hij het bos zich in de afgelopen jaren ontwikkelen en ‘voller’ worden.

SBB liet het bos vooral met rust. ,,Maar nu is het dus tijd geworden voor een eerste dunning’’, aldus boswachter Vale. ,,Het exacte aantal bomen dat verdwijnt, weet ik niet maar het is een fors aantal. Bij die bomen is ook een aantal essen dat de essentaksterfte heeft. Die ziekte zie je momenteel veel. In dit bos staan niet zoveel essen maar enkele hebben de ziekte en moeten weg.’’

Blijven wandelen

Een grote machine haalt binnenkort de bomen neer en zaagt ze in stukken. SBB verkoopt dat hout. ,,Die werkzaamheden duren enkele weken en in die periode kunnen de paden misschien minder goed begaanbaar zijn’’, vertelde Vale de Vriescheloosters. ,,Maar in principe kan er gewandeld blijven worden.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen