Sportschoolhouder en oud-olympiër Ron Haans (51) uit Winschoten zoog afgelopen week de woorden tijdens de persconferenties over corona op. Mogen de deuren van zijn tien sportscholen, waaronder 1 in Duitsland, weer open?

Maandag 18 mei: binnen een half uur moesten alle clubs dicht

Vandaag om zeven uur opgestaan. Het werd een drukke dag. Wat zeg ik, een drukke week. Ik had eindelijk weer even een positief gevoel. Dinsdag is er een persconferentie in Duitsland waarin meer duidelijk wordt over de sportscholen. Een van mijn gyms staat in Duitsland, in Weener, de andere in Winschoten, Hoogezand, twee in Groningen, Bedum, Assen, Veendam en Stadskanaal.

Maar mijn clubs in Nederland blijven nog wel even dicht. Dat is al zo sinds die beruchte zestien maart en zoals het nu lijkt, mogen we pas op 1 september weer open. Al die voorzorgen zijn noodzakelijk en belangrijk. Maar in alle andere Europese landen zijn de sportscholen alweer open. En wij gaan pas samen met de sekswerkers en de coffeeshops weer open. Tja. Het is wel frustrerend als je bedrijf goed loopt. Het afgelopen jaar opende ik vijf sportclubs. Al sinds ik op de lagere school zat, wilde ik een eigen sportschool. Ik heb de hele wereld rond gezworven en het was altijd sportgerelateerd.

Ik gaf les, heb op hoog niveau ricochet gespeeld en ik zat onder meer in het Nederlands hockeyteam. De droom van een eigen sportschool kwam uit. En dan loopt alles goed en dan hoor je opeens dat binnen een half uur alles dicht moet. Onwerkelijk gewoon. Maar je moet wel verder. Ik heb duizend sporters en honderd man personeel. Dus wat doe je dan? Je zet ten eerste in op het behoud van klanten. We bellen ze op en vragen wat we voor ze kunnen doen. Verder bieden we via Instagram en Facebook online trainingen aan. Ook zijn er nu in elke club buitentrainingen.

Dat is wel toegestaan, zolang er maar genoeg ruimte is tussen de sporters. Ik heb met alle clubmanagers over een plan van aanpak gesproken en heb ook met de administratie gesproken. Ik wil weten hoe we deze crisis financieel kunnen doorstaan. Ik wil natuurlijk niemand ontslaan, maar als het nog langer duurt, wordt het wel een punt. Vanavond komt het college van burgemeester en wethouders van Weener bij mij thuis op de koffie.

Ik krijg in grote lijnen te horen wat er morgen tijdens de persconferentie wordt gezegd. Ik ben benieuwd. Eigenlijk leef ik van persconferentie naar persconferentie. Rutte houdt er dinsdagavond een.


Dinsdag 19 mei: Ik werd happydepeppie wakker

Maandagavond was fantastisch! Ik werd helemaal happydepeppie wakker. Het college van Weener vertelde dat de sportschool weer volledig open kan. Alle lessen gaan weer gewoon van start, maar natuurlijk moeten we er wel voor zorgen dat er voldoende afstand tussen de toestellen staat. Ik zit veel in de auto deze week.

Ik ben naar Bremen gereden om een contract voor bedrijfsfitness af te sluiten. Ook bij mijn club in Hoogezand geweest en daarna weer naar Winschoten. Ben benieuwd wat Rutte vanavond tijdens de persconferentie gaat zeggen. Wij zijn altijd een beetje roomser dan de paus. Nogmaals, ik snap de maatregelen, maar als je naar mijn clubs kijkt, dan is de controle gewoon goed. Door ons pasjessysteem is altijd duidelijk wie er wanneer was. Mocht er nou iemand ziek worden, dan kun je met dit systeem altijd herleiden wie er op dat moment aanwezig was.

Vandaag nog geweldig nieuws gehoord. Mijn tante Dinie mag naar huis! Ze lag met corona in het ziekenhuis, maar ze is weer helemaal beter. Echt ontzettend blij mee. Vanavond nog even een krachttraining. Ik moet ook in conditie blijven. Vandaag is happydepeppie.’’

Woensdag 20 mei: Tante Dinie mag weer naar huis

Nou, die persconferentie van Rutte viel me helemaal niet tegen. Klinkt allemaal heel positief. Het lijkt erop dat we eerder dan 1 september weer open mogen en de regels voor buiten sporten worden versoepeld. Was vandaag weer druk met van alles en nog wat. Had vanochtend eerst een overleg met het team in Hoogezand.

Daarna zat ik bij een lezing over sportvoeding. Heb tante Dinie nog geappt en het gaat heel goed met haar. Met mijn vriend Willem heb ik vandaag nog een bankstoel opgehaald. Ik dacht: dat doe ik eventjes, maar dat kostte nog behoorlijk wat tijd. Wil vanavond even tot rust komen. Doe een paar rondjes in de sauna bij mijn thuis. Morgen wordt weer een leuke dag. Kim, mijn dochter van elf, komt. Ze is inmiddels een professionele sportschoolopener. Ze heeft nu een stuk of zeven van mijn clubs geopend.’’

Donderdag 21 mei: bankstellen-marathon

Het was vandaag een rustige Hemelvaartsdag. In de gym in Winschoten was het ontzettend druk. ‘s Morgens nog een pt, een personal training, gegeven. ‘s Middags was ik vooral bezig met het in elkaar zetten van bankstellen. We hebben ons huis verbouwd en daar horen ook nieuwe bankstellen bij. Lig nu lekker op de nieuwe bank uit te puffen. Straks komt mijn dochter, dan gaan we lekker eten. Vanavond nog een pt en dan zit het er weer op.

Vrijdag 22 mei: grootste outdoorgym komt in Groningen

Vandaag stond weer in het teken van kilometers maken, zowel zakelijk als in de auto. Ik reed eerst met mijn dochter Kim naar de club in Duitsland vanwege de voorbereidingen voor de heropening op maandag. Daarna naar het reclamebedrijf in Winschoten waar ik extra reclame mbt 1,5 meter heb besteld. Dan door naar onze websitebouwer. Alle leden krijgen onder meer een mailing over wat we tot nu toe hebben gedaan. Ben ook nog in Bedum geweest.

Daar hebben we een outdoorgym gebouwd. Alles staat klaar. Daarna naar de club aan de Peizerweg in Groningen. Hier komt ook een grote buitengym. Eentje van een paar honderd vierkante meter. Zoiets heeft Groningen nog nooit gezien. Morgen wordt ook een spannende dag.

Dan heb ik een gesprek met de ricochetbond. Ik vermoed dat ze me willen vragen of ik weer bondscoach wil worden. Ik neig naar ja, maar ik weet nog niet of dat in zakelijk opzicht wel zo verstandig is. Er gaat veel tijd inzitten. En zakelijk ben ik ook ambitieus. Kim vroeg me vandaag nog: wanneer mag ik weer een lintje doorknippen?

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen