Einde dreigt voor RTV Go in Oldambt, gemeentebestuur wil subsidie schrappen

De Klinker in Winschoten, waar ook RTV Go een onderkomen heeft. Foto: Huisman Media

Het einde dreigt voor de lokale radio- en televisiezender RTV Go van de gemeente Oldambt nu het college van burgemeester en wethouders de subsidie van 23.000 euro wil schrappen.

,,Het zwaard van Damocles hangt boven ons”, erkent voorzitter Liesbeth Jansen. ,,Maar het gaat er bij ons niet in dat de zender op zwart gaat en dat we geen radioprogramma’s meer kunnen maken en uitzenden.”

Tot voor kort ging Jansen, sinds juli voorzitter van RTV Go, er nog vanuit dat de omroep met een bezuiniging van 15.000 euro te maken zou krijgen. In feite ook te veel van het goede, maar nu lijkt er helemaal geen toekomstperspectief meer voor de zender.

Vol lof

Jansen heeft weinig begrip voor de aangekondigde bezuinigingsmaatregel. Temeer, omdat de raad van Oldambt eerder dit jaar vol lof sprak over de zender. ,,Op basis van die goede kritiek hebben we weer een licentie van vijf jaar gekregen.”

Maandagmorgen had Jansen een onderhoud met wethouder Bard Boon (PvhN) van mediazaken om tot een oplossing te komen. De tijd dringt want volgende week moet de raad van Oldambt in de begrotingsvergadering knopen doorhakken.

Gebonden aan Mediawet

Volgens Jansen kan Oldambt de subsidie niet zomaar schrappen. ,,Ze is gebonden aan de Mediawet, waarin staat dat een bepaald bedrag per inwoner, vanaf 1 januari is dat 1,39 euro, moet worden gereserveerd.”

Over de interpretatie van de wet verschillen Boon en Jansen van mening. Boon heeft toegezegd te onderzoeken wat er nu precies in de wet staat.

Bij de vrijwilligersorganisatie zijn wekelijks tussen de 40 en 45 mensen actief. De studio is ondergebracht in De Klinker.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen