'Het etiket extremisme is beladen in de windmolendiscussie, maar klopt wel'

Het verzet tegen windmolens in Groningen en Drenthe heeft officieel het etiket ‘extremistisch’. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding is bezorgd. Het Openbaar Ministerie in Noord-Nederland snapt dat.

Coördinator Terrorismebestrijding: terreur tegen windmolens loopt uit de hand
Lees verder

,,Die definitie past heel goed bij wat hier gebeurt, bij deze manier van actievoeren’’, reageert officier van justitie Pieter van Rest op uitlatingen van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof.

De NCTV maakte maandag in een rapport over het dreigingsbeeld in Nederland voor het eerst gewag van windmolenterrorisme en extremistisch verzet.

'Beladen, maar het klopt'

Van Rest vindt het protest tegen windmolens al veel langer buitenproportioneel. ,,Extremisme is een beladen term, maar dit etiket klopt wel.’’ De NCTV omschrijft het zo: Mensen die bij het streven naar hun idealen bewust over de grens van de wet gaan / strafbare feiten plegen.

Dat is al jaren aan de hand rond windmolens, weet Van Rest. ,,In 2016 werden de eerste ijzeren pinnen in akkers gevonden. Daarmee proberen tegenstanders boeren die meewerken aan windenergie te treffen.’’

Signalen dat de acties zich verharden, hebben OM en de politie niet. ,,Geluiden over handgranaten en andere explosieven die actievoerders willen gaan gebruiken? Wij kennen ze niet. Maar als dat wel serieus is, horen we het graag.’’

Brandstichting

Het ergste incident tot nu toe noemt Van Rest de brandstichting in een stal eind 2016 van een van de voortrekkers van een windmolenproject in de Drentse Monden. Kort daarna werden op twintig adressen kerstkaarten bezorgd met teksten als Spiegeltje, spiegeltje aan de wand. Wat vliegt er nu weer in de brand. Een man is veroordeeld voor dreigementen. Hard bewijs voor een link met de brandstichting is er niet, maar het OM heeft haar vermoedens. ,,Het is geen grote brand geworden, maar dat weet je nooit van te voren. Brandstichting is een heel akelig delict.’’

De brandstichting was een incident in een hele reeks vernielingen bij boeren en bedrijven die windmolens (willen) exploiteren. Het Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden dat de politie vorig jaar optuigde is sinds deze zomer in ruste. ,,Bij verontrustende signalen of voorvallen is het team met één druk op de knop weer actief’’, aldus Van Rest.

Haakjes

Het onderzoek van de ‘gewone’ politie gaat door. ,,We hopen toch wat haakjes te vinden: wie zit er achter de incidenten?’’ Het meest recente voorval was enkele maanden geleden: een dreigbrief aan 34 bij windenergie betrokken ondernemingen en organisaties waarin werd gedreigd met harde acties.

Commentaar: Windmolenterrorisme
Lees verder
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.