Het gaat spoken op het station van Stadskanaal

De toneelvereniging UDI in Stadskanaal viert haar honderdste verjaardag deze zomer met een uitvoering op een treinstation.

Op het station van Museumspoorlijn STAR in Stadskanaal, om precies te zijn. ,,We voeren daar het stuk De Spooktrein op’’, zegt UDI-voorzitter Els Ronde.

Winteruitvoering

Uitspanning door Inspanning, daar staat UDI voor, heeft twaalf leden. Ze luidden het jubileumjaar in februari al in met de gebruikelijke winteruitvoering in het Theater Geert Teis.

Passende plek

,,Maar toen hadden we ook al besloten om vanwege het jubileum in de zomer te spelen’’, aldus Ronde. ,,Iets dat we normaal nooit doen. Het stuk De Spooktrein hadden we al uitgekozen. Ook omdat we met het STAR-station een passende plek hebben voor de uitvoering.’’

De eerste uitvoering is op 30 augustus. Op één van de perrons wordt een tribune neergezet, aan de andere kant van de rails staan de UDI-leden te spelen. ,,In totaal hebben we op vier avonden uitvoeringen, in de schemering. Die sfeer past bij het stuk.’’

Daar komen de schutters

De Spooktrein gaat namelijk over enkele reizigers die met een laatste trein op een klein station arriveren en daar een stationschef ontmoeten die hen vertelt over een spooktrein. Het stuk werd in 1927 geschreven door de Britse auteur Arnold Ridley. Hij werd veel later bekend door zijn rol in de televisieserie Daar komen de schutters. Hij speelde daarin de bejaarde soldaat Charles Godfrey.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.