Ze was actievoerder in hart en nieren, Yvonne Rutgers uit Groningen. En ze was een van de eerste transgenders in Nederland. Rutgers werd 89 jaar.

Ze ging nog op de fiets op vakantie naar Denemarken toen ze 80 was. In haar eentje, tentje mee - wie maakte haar wat? Het is precies hoe Yvonne Rutgers (Haarlem, 1930) was: eigengereid en voor de duvel niet bang.

Ze werd in Groningen in de jaren tachtig bekend als actievoerder; overal bemoeide ze zich tegenaan. Ze speelde het klaar dat de politiek in actie kwam tegen de junks in de Hortusbuurt en met dezelfde inzet kreeg ze duizenden bijstandsgerechtigden naar de Grote Markt waar ze namens het comité Handen af van de Uitkering een demonstratie hield.

Eigen krant

Ze liet niet alleen in het stadhuis van zich horen. In 1995 richtte ze haar eigen krant op, genaamd De Krant waarin ze politieke kwesties uit de hele wereld belichtte.

De Krant verscheen eens per maand en ging na acht jaar ter ziele, waarna ze De Oprechte Grunneger begon.

Als man geboren

Yvonne Rutgers leefde met een geheim, dat ze pas de laatste jaren begon te delen. Ze was als man geboren en onderging in 1963 als een van de eerste transgenders in Nederland een geslachtsveranderende operatie. Daarvoor was ze getrouwd en vader van drie kinderen.

Toen ze eenmaal als vrouw door het leven ging, werkte ze jarenlang in een café-biljart in Antwerpen. Eind jaren zeventig belandde ze via een vriendin in Groningen. Eerst woonde ze in Vinkhuizen, later in het Pieternellagasthuis in de Leliestraat.

Wetenschap

Veel Stadjers kennen haar als de vrouw die altijd kuierde, met haar paraplu als wandelstok. ‘s Ochtends streek ze neer bij bistro Bommen Berend voor een kop koffie, ‘s middags bij café De Minnaar voor een biertje.

Yvonne Rutgers was de laatste jaren dementerend en woonde met behulp van Thuiszorg nog zelfstandig in haar huisje in het hof. Ze overleed donderdag. Ze heeft haar lichaam ter beschikking gesteld van de wetenschap.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen