Het heeft Zijne Majesteit wederom niet kunnen behagen om een koninklijke onderscheiding uit te reiken in Pekela. Voor het tweede jaar op rij wordt er geen enkel lintje uitgedeeld in Pekela.

Jammer, vindt burgemeester Jaap Kuin. Het dorp steunt namelijk sterk op vrijwilligers, zij verdienen erkenning. Maar die erkenning geven, kan alleen als er ook aanvragen binnenkomen. Pekelders moeten die aanvraag voor hun eigen buren, vrienden en naasten doen, maar dat deden ze niet.

,,Het kan niet zo zijn dat er in Pekela niemand een lintje verdient", zegt Kuin. In de gemeente is veel saamhorigheid en een grote hoeveelheid vrijwilligers die zich hard maken voor verschillende verenigingen en organisaties. Hoewel Kuin het druk genoeg heeft met zijn eigen agenda, had hij hen graag namens de koning bedankt voor hun inzet. ,,Een lintje wordt zeer gewaardeerd door vrijwilligers.’’

Vorig jaar had Kuin het plan om een stevige campagne te voeren, maar dat is door de coronacrisis in het water gevallen. Er is hier en daar wat gedaan, maar van een daadkrachtig beleid was geen sprake, erkent hij.

Aanvraag ingewikkeld

De burgemeester kan een aantal mogelijke redenen bedenken waarom Pekelders geen lintjes aanvroegen. Ten eerste de coronacrisis, waardoor vrijwilligers minder bij elkaar kwamen en contact verwaterde. Daardoor staan zij minder stil bij de inzet van elkaar en staat men dit jaar minder stil bij Koningsdag dan gebruikelijk.

Ten tweede zijn de Pekelders misschien wel te bescheiden, ,,Doe maar normaal dan doe je gek genoeg. Maar dat is nergens voor nodig’’, zegt Kuin. Pekelders mogen best trots zijn op elkaar én zichzelf.

Spreekuur voor volgend jaar

Een andere reden is dat het aanvragen van een lintje ‘best complex’ is, zegt Kuin. Sommige mensen hebben hulp nodig om de juiste formulieren bij elkaar te vinden en die goed in te vullen. Kuin wil hen daar komend jaar mee helpen door een spreekuur voor verenigingen en vrijwilligers op te zetten. Zij kunnen daar met hun vragen terecht.

Het is volgens de burgemeester belangrijk dat de Lintjesregen voor 2022 ‘hoog op de agenda’ komt te staan. ,,Drie jaar op een rij geen lintjes, dat gaat niet gebeuren.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen