Handelaren in gebruikte caravans, kampeerauto’s en bootjes weten niet wat ze meemaken. Vorige maand werden volgens branchevereniging Bovag 3200 gebruikte caravans bij de vakhandel aangeschaft; een derde meer dan in maart 2020.

Daarnaast gingen ook nog eens ruim 1800 camper-occasions naar een nieuwe eigenaar; ruim 85 procent meer dan een jaar eerder. En dan zijn er nog de particuliere deals via sites als Marktplaats of Carafans.nl, die momenteel ruim duizend bezoekers per maand trekt. Bovag-zegsman Tom Huyskens: „Een eigen caravan of camper is coronaproof en je hebt in eigen land geen last van negatieve reisadviezen.”

Zeilscheepjes

Ook bootjes, zowel nieuw als gebruikt, zijn volgens directeur Geert Dijks van Hiswa-Recron niet aan te slepen. „Bedrijven struinen zelfs de buitenlandse markt af om nog sloepjes en kleine zeilscheepjes in te kopen. Maar ook over de grens is het varen ontdekt als veilig en ongestoord tijdverdrijf. Daarom zijn botenmakelaars momenteel in eigen land naarstig op zoek naar mensen die hun boot willen verkopen.”

Zoals aannemers de badkamer in hun eigen huis nooit afmaken, bleef bij garagist Buddy van der Wereld (52) en zijn vriendin Sandra l’Ami (53) jarenlang de renovatie van hun uit Californië geïmporteerde Airstream-camper liggen. Corona is nu drijfveer om de klus aan hun ’Silver Bullet’ weer op te pakken. „Na de vreselijke lockdowns willen we voortaan geheel zelfvoorzienend zijn. Geen kabinet kan straks nog onze vrijheid afpakken door campings en restaurants te sluiten.”

loading

Het stel uit Roelofarendsveen kocht de camper in 2012 vanaf een online-plaatje. Twee retourvluchten naar Californië en het nodige gesleutel verder was het iconische voertuig voldoende opgelapt om hem naar een haven in Texas te rijden voor verscheping. Na aankomst in Zuid-Holland kwam al snel de klad in het revisieproject.

Maar nu corona hun jaarlijkse verre reizen onmogelijk maakt, wordt koortsachtig gewerkt aan de blikvanger.

Slurpmotor

Inmiddels is de één op drie lopende slurpmotor vervangen door een zuiniger exemplaar. Ook kan de camper met zijn weer als een spiegel glimmende exterieur zo een Hollywood-film in. Binnen resteren nog wat projectjes.

„Aanvankelijk hadden we hem zo opgebouwd dat we elke twee dagen naar een camping moesten, bijvoorbeeld om water in te slaan of een douche te pakken. Maar nu willen we langdurig zelfvoorzienend zijn. Met de inbouw van een grotere watertank, badkamer, veel bergruimte en een keuken kunnen we straks minimaal een week zonder bevoorrading.”

Buddy en Sandra willen nog deze zomer op pad door Zuid-Europa: „Ontsnappen aan de verboden.”

De Groningse student Niels Verster (22) probeert naast zijn studie internationale verhoudingen en recht ook nog Chinees te leren. Hij had al een aardig bedrag gespaard om in 2020 naar China te vliegen.

„Maar door corona voorzag ik al snel dat die reis er voorlopig niet inzat.” Daarop besloot hij een andere droom waar te maken. „Ik wilde een oud bootje opknappen. Deels omdat ik graag op het water zit, maar tevens omdat ik als studiebol ook graag handig wil worden met mijn handen. Tijdens corona was het nu of nooit.”

Onderhandelingen

De student vond een zes meter lang Waarschip, een houten zeilboot die ook in Groningen is gemaakt. De onderhandelingen verliepen weinig alledaags. „Ik sprak met de verkoper af dat de deal rond was zodra de verrot ogende boot na de tewaterlating twee uur zou blijven drijven.”

Dat lukte, waarna Niels aan de slag kon. „De bovenkant was erg slecht. Nu zitten de gaten in de kajuit goeddeels dicht en is de vermolmde houten mast in een kampvuurtje opgestookt nadat ik een vervanger had gevonden.”

Afgelopen winter lag de schuit op het droge in de jachthaven Zuidbroek, alwaar Niels en zijn Italiaanse studievriend Giordano Zanna (21) sinds deze week bezig zijn met wat opknapwerk. „De zeilboot is ook een uitkomst voor mijn buitenlandse studiegenoten. Zij kunnen in coronatijd moeilijk naar hun familie en voelen zich opgesloten in de nu ook al saaie stad. Ik neem ze graag mee het Paterwoldsemeer op. Nog snel wat plekjes bijwerken en dan gaat de boot weer het water in. Daar hebben we niets te maken met coronaregels.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen