Het is een topjaar voor bezitters van zonnepanelen

Bezitters van zonnepanelen hebben een topjaar. Tot nu toe is er bijna elke maand veel meer zon dan normaal. In 2018 scheen de zon 1184 uur tegen 925 gemiddeld.

Het zonnige zomerweer van de laatste maanden werpt zijn vruchten af. Volgens Weeronline was mei in Eelde de op drie na zonnigste meimaand sinds de metingen in 1906 begonnen. De zon scheen 303 uur, terwijl het langjarig gemiddelde 210 uur is. In juni scheen de zon minder vaak, maar nog wel meer dan gemiddeld. Juli is ook uitstekend begonnen: tot 15 juli scheen de zon 162 uur, terwijl 106 uur gebruikelijk is.

Ook in de maanden februari, maart en april scheen de zon in Eelde veel langer dan gemiddeld. Februari was met 147 zonne-uren zelfs de zonnigste februari ooit. ,,Het is inderdaad een extreem goed jaar’’, zegt Norbert Buiter, die veertig zonnepanelen op zijn huis in Groningen Meerstad heeft liggen.

Vrolijk

Buiter, die lid is van de coöperatieve verenigingen Grunneger Power en Meerkracht, streeft ernaar zoveel mogelijk energie voor eigen gebruik zelf op te wekken. Wat hij deze maanden extra produceert kan hij leveren aan het elektriciteitsnet. ,,Ik doe het niet voor het geld, maar ik word er wel vrolijk van als ik mijn investering snel terugverdien.’’

Buiter is niet de enige. Volgens voorlichter Jan Bakker van netbeheerder Enexis is het aantal mensen dat zonnepanelen aanschaft dit jaar ‘extreem hard’ gegroeid. Gisteren verwelkomde Enexis een Assenaar als de 250.000ste aansluiting met zonnepanelen in het werkgebied van Enexis, dat zich uitstrekt van Groningen tot Limburg.

Energietransitie

Het aantal gebouwen met zonnepanelen is in Groningen in de eerste vijf maanden van het jaar met ruim 2000 toegenomen tot 32.053 en in Drenthe met ongeveer 2500 tot 30.486. Bakker: ,,Veel mensen denken serieus na over de energietransitie en willen meedoen. Zonnepanelen zijn erg zichtbaar, dus het zwengelt zichzelf aan. En je verdient er ook nog eens geld mee.‘’

Het elektriciteitsnet heeft nog geen problemen ondervonden door de toename van door particulieren en coöperaties geproduceerde zonnestroom. In april was het net wel op enkele plaatsen overbelast, vooral in Noord-Groningen. Dankzij de waardemeerderingsregeling kunnen gedupeerden in het aardbevingsgebied gratis zonnepanelen krijgen. Hierdoor wordt er in het gebied veel zonnestroom aan het net geleverd. ,,We werken hard om dit soort problemen te voorkomen’’, zegt Bakker.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.