Winkelen in Groningen is verworden tot wachten. Tientallen veelal jonge mensen sluiten aan in de rij om eindelijk door de rekken kleding te neuzen. ,,Gisteren stond de rij tot McDonald’s!’’

De zussen Freda en Aila Ousta Jabbour (37 en 29 jaar) uit Leeuwarden stappen vrolijk modezaak Primark aan de Westerhaven in Groningen uit. Met volle rolkoffers. Ze zijn geslaagd: hoge hakken, veelkleurige tassen, sieraden, kleding.

Freda heeft 70 euro uitgegeven. ,,We stonden tien minuten in de rij voor we naar binnen konden. Dat geeft niks, want Primark heeft alles wat we willen.’’

‘De stof voelen’

De rij voor de modeketen telt deze dinsdag rond 13 uur zo’n 70 personen. ‘Verkeersregelaars’ leiden de rij in goede banen. ,,Gisteren stond de rij tot aan de McDonald’s’’, zeggen ze.

In dat gedeelte van de rij is geen overkapping. Jettie Brust uit Veendam staat met haar dochters Angela, Laura en Michelle in de kou. Normaal gesproken, zonder corona, gaan ze een paar keer per jaar uitgebreid winkelen in de stad - nu beperken ze zich tot de Primark. ,,Echt winkelen is fijner dan online. In de winkel kun je de stof voelen, je kunt de kleren passen en je ziet andere mensen’’, zegt Michelle.

Schiphol-systeem

De rijen staan er omdat er slechts een handjevol mensen tegelijk in een winkel mag zijn. Alleen op die manier is de anderhalve meter afstand te bewaren.

Aan de Vismarkt staan vriendinnen Wendy (15) en Lucia (16) al een half uur in de rij voor modezaak New Yorker. Ze kunnen niet wachten tot ze naar binnen mogen en kleren kunnen pássen. Wendy zoekt een blazer, Lucia lente- en zomeritems. De regen trotseren ze door een muts op te zetten en zich tegen de muur te drukken.

Modewinkel Bershka heeft een soort Schipholsysteem gemaakt met paaltjes en linten om de rijen mensen te stroomlijnen. Wat mensen doen om het wachten te veraangenamen? Roken, kletsen, eten, op hun telefoon.

‘Het is vreselijk en heel irritant’

,,Het is vreselijk’’, verzucht een moeder uit Nijega die met haar twee puberdochters al een half uur in de rij staat. ,,Je wilt winkelen, niet in de rij staan. Het is heel irritant.’’ Ze zijn anderhalf uur in de stad en ze hebben alleen nog maar gewacht. ,,We zijn weggestuurd bij Zara en Stradivarius omdat de rijen daar al te lang waren. Maar goed, dit échte winkelen blijft leuker dan online winkelen. Omdat je kunt passen wat je mooi lijkt.’’

Bij Zara in de Herestraat begeleidt een beveiliger de rij, die 29 personen telt. Voor Stradivarius, ook in de Herestraat, staat een rij van 42 mensen. Vooraan staan de vriendinnen Fleur (18) en Daphne (20) uit Joure. ,,We staan hier al een uur’’, zeggen ze. ,,Je gaat er op een gegeven moment niet meer uit’’, verklaren ze hun geduld.

En ze hebben het ervoor over. ,,We hebben vakantie en niks beters te doen. Winkelen is leuker dan online shoppen, omdat je andere dingen ziet en verrast wordt. En het is gezellig.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen