Het is weer hommeles rond de windmolens in Meeden

Landbouwers in Meeden beschuldigen actiegroep Storm Meeden van sabotage. Hun akkers liggen bezaaid met objecten die hun machines kunnen beschadigen.

Op akkers in Meeden zijn de afgelopen dagen tientallen conservenblikken gevonden waar ijzeren pinnen uitsteken. Ze zijn volgegoten met beton. De boeren zijn nu druk met de oogst. Volgens hen kunnen de obstakels grote schade aan hun combines en persoonlijke ongelukken veroorzaken. Twee agrariërs zouden aangifte hebben gedaan van vernieling van hun machines.

Storm Meeden

De landbouwers achten het niet toevallig dat de betonblokken alleen liggen op akkers waarop in de toekomst windmolens komen. De mogelijke komst van een windmolenpark bij Meeden is al lange tijd een splijtzwam in het dorp. De woede van de tegenstanders – verenigd in de actiegroep Storm Meeden – richt zich vooral op de boeren die turbines op hun land krijgen.

Het conflict escaleerde maandagavond, toen landbouwer Hans Slim en Jan Hendriks, woordvoerder van Storm Meeden, elkaar op de Duurkenakker tegenkwamen. Volgens Hendriks blokkeerde Slim zijn auto met de trekker. Toen Hendriks het autoraampje opendraaide, ontstond er een woordenwisseling en gooide Slim een van de objecten die hij op zijn land gevonden had door het raampje, zegt Hendriks. Hij raakte gewond aan zijn buik.

Aangiften

Slim wil liever niets zeggen, behalve dat hij Hendriks heeft aangesproken over de objecten op zijn land. ,,Dit gaat veel te ver.’’ De woordvoerder van Storm Meeden zou hem daarop bedreigd hebben.

Slim ontkent dat hij iets gegooid heeft. Hendriks zegt desgevraagd dat hij niets van de obstakels weet. ,,Maar dat die dingen in het maaiveld gegooid zijn, kun je verwachten.’’

Hendriks heeft aangifte gedaan van poging tot doodslag, Slim gaat aangifte doen van bedreiging.

‘Polderterreur’

Burgemeester Rein Munniksma van Menterwolde zegt dat hij erg schrikt van de pogingen tot vernieling van landbouwmachines. ,,Dat machines welbewust kapot gemaakt worden en dat boeren worden gehinderd in hun bedrijfsvoering kunnen en willen we als college niet goedkeuren. We hebben de politie daarom gevraagd de zaak in onderzoek te nemen. Al zal het nog een hele klus worden de daders te vinden. We vinden dat je in Menterwolde zo niet met elkaar om moet gaan. Ik snap dat beide partijen emotioneel geraakt zijn, maar dit leidt tot niets.’’

Windmolenproducent RWE is door enkele landbouwers op de hoogte gebracht van de gevaarlijke obstakels op hun land. Een woordvoerster van RWE spreekt van ‘polderterreur’.

In een reactie ontkent Hendriks van Storm Meeden betrokkenheid, maar stelt "tegenstanders zijn soms ongeleide projectielen"

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.