Het jaar van de grote verplaatsingen

Verhuizen is afscheid nemen. En opnieuw beginnen. In maart werd bekend dat het Grafisch Museum een nieuwe plek kreeg.

Dat ze samen met oud-directeur Pauline de Nijs grote posters ophing op de nog veel groter ramen van het nieuwe onderkomen aan de Sint Jansstraat, midden in de binnenstad. Groningen krijgt meer GRID. ,,Dat is mijn beginbeeld als ik terugdenk aan afgelopen jaar”, zegt Fronique Oosterhof (55).

Op 1 juli volgde ze De Nijs op als directeur van GRID (het Engelse woord voor rooster), het Grafisch Museum. De maanden ervoor had ze zich als vrijwilliger op de communicatie gestort. ,,Ik kwam binnen en niet lang daarna moest het nieuws van de verhuizing naar buiten.” Ze lacht, heeft zich genoeglijk aan een van de stijlvolle houten tafels op de vide geschoven. Vanaf daar: een fraai zicht op de hal en entree van het museum.

Levendiger en diverser

Zicht. Zichtbaar. Vanuit de luwte, in de looproute. Het was een bewogen jaar, schetst Oosterhof de afgelopen tijd. Het museum, ‘verstopt' in een oud schoolgebouw aan de Rabenhauptstraat, trok te weinig bezoekers, dus aasde ze op een nieuwe plek. Dichter bij de reuring. Het huidige pand is in dat opzicht een schot in de roos.

Oosterhof: ,,Het is nu veel levendiger, er komt een diverser publiek. Meer toeristen en groepen. Laatst nog, een club artsen in opleiding voor een workshop. Ze moesten de essentie van hun vak uitbeelden in Werkmantechniek, dus met sjablonering. Hartstikke leuk.”

Met andere woorden: de verhuizing biedt nieuwe mogelijkheden met bestaande middelen. Hoewel er nu minder ruimte is voor de historische drukpersen, letterkasten en allerhande grafisch vernuft, is het aanbod aan workshops en rondleidingen vernieuwd en vergroeid.

,,Het afscheid nemen deed fysiek pijn''

Toch verliep de overgang niet voor iedereen vlekkeloos. Steven Meyer (57) is na veertien jaar vrijwilligen zo'n beetje vergroeid met de oude locatie (,,Zo'n lichtinval als daar zie je hier niet.”) en bleef letterlijk op afstand op de dag dat de persen uit de oude school werden getakeld. ,,Het afscheid nemen deed fysiek pijn.” Op 16 oktober was het zo ver. Het vernieuwde GRID opende zijn deuren. Het resultaat: in de afgelopen twee maanden kwam al bijna de helft van het gemiddeld aantal bezoekers (2400) dat eerder in een jaar tijd binnenliep (5000).

Het vervult Oosterhof met gepaste trots, in dit jaar van de grote verplaatsingen. En de veerkracht van de zeventig vrijwilligers die allemaal meehielpen met de verhuizing. Oosterhof lacht. ,,We hebben het toch maar mooi gedaan met zijn allen.”

Jaaroverzicht maart

 • Een bijzonder moment voor de Groningstalige artiest Swinder. Zijn titelloze debuutalbum verschijnt.
   
 • Reuring onder studenten: zij beramen een protest tegen het universiteitsbestuur, dat te regentesk zou zijn en vooral gericht zou zijn op geld verdienen.
   
 • Burgemeester den Oudsten besluit de tippelzone aan de Bornholmstraat onder de loep te nemen, zo deelde hij mee in de raadscommissie veiligheid. Onderwerp van gesprek: een voorstel van CDA en ChristenUnie om de minimumleeftijd waarop vrouwen in Groningen het prostitutievak mogen uitoefenen te verhogen van 18 naar 20 jaar.
   
 • Negen kappers in Haren trekken aan de bel. Ze schrijven de gemeente en brandbrief waarin ze oproepen de wildgroei van kapsalons aan huis een halt toe te roepen.
   
 • Ondernemers op het bedrijventerrein zuidoost, Noorderpoort en FC Groningen lanceren opnieuw een plan voor een luchtbrug tussen parkeerterrein P3 en de Euroborg. De wandelbrug moet een veiliger oversteek over de Europaweg waarborgen.
   
 • De ellende met de kapotte Borgbrug duurt voort. De herstelwerkzaamheden kunnen niet sneller gaan dan gepland, schrijft minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) in antwoord op vragen van Tweede Kamerlid Betty de Boer (VVD). De brug raakte op 5 november zwaar beschadigd. Sindsdien moesten fietsers en landbouwers kilometers omrijden.
   
 • Feest tussen de boeken! De universiteitsbibliotheek viert haar 400ste verjaardag.
   
 • Plakkerige vloeren, riekende toiletten: het is vies op de 24 basisscholen van overkoepelend scholenbestuur O2G2. Schoonmakers voeren actie op de Grote Markt.
   
 • Een harde klap voor kunst- en cultuurminnend Groningen: het Grand Theatre aan de Grote Markt wordt failliet verklaard. Leo Pot, manager in de cultuursector uit Tilburg, buigt zich over een plan voor een gehoopte herstart.
   
 • Twee Groningers zamelen geld in voor een nieuwe stationspiano, nadat het instrument dat er eerder stond naar Leeuwarden verhuisde. De NS ziet terugkeer niet zitten; dat zou werknemers te veel overlast bezorgen.
   
 • Het stadsbestuur maakt ruim baan voor de fiets in de stad. B en W van Groningen dwingen plannenmakers voortaan altijd na te denken over de tweewieler.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.