Het nieuwe Kerkplein in Bedum wordt nauw verbonden met het park en de vijver tussen Bederawalda en De Vrije Gang. De waterpartij wordt veel groter.

Dat gebeurt omdat de vijver bij stortbuien ook als wateropslag dient. Maar de vijver en het park erom heen worden vooral getransformeerd tot plek waar Bedumers elkaar kunnen ontmoeten. Met veel zitplekken en bomen moet het een aangename plek worden om te verblijven.

Faunatorens in vijver

In de vijver komen zogeheten faunatorens . Torens in de contouren van de drie kerken in Bedum waar zwaluwen, spreeuwen, vleermuizen, eenden en meerkoeten kunnen nestelen of schuilen. Zo moet de natuur bij het dorp worden betrokken.

Kerkplein iets verplaatst

Het Kerkplein, nu nog een saaie parkeerplaats, krijgt een ander uiterlijk en wordt verplaatst naar de plek waar nu nog slager Thonny Teerling en het Drankencentrum zitten.

De Vlijtborg

De gebouwen van Certe en het consultatiebureau aan de Vlijt zijn al gesloopt en daar komt appartementencomplex de Vlijtborg met 10 woningen en onderin winkels. Als dit pand volgend jaar zomer klaar is, verhuizen beide ondernemers daarnaartoe en worden hun huidige panden afgebroken. Daar komt dan ruimte voor het nieuwe Kerkplein.

Parkeren achter de Maranathakerk

Een plein met her en der wat groenvlakken en bomen, maar vooral bedoeld om te parkeren. Het loopt langzaam op richting Maranathakerk om te accentueren dat Bedum op een wierde ligt. Het plein kan ook gebruikt worden voor de markt en voor evenementen als beachvolleybal en kermis. Als er veel bezoekers komen kan de Vlijt voor verkeer worden afgesloten.

Bibliotheek en muziekschool verhuizen

Op de plek van het huidige Kerkplein komt nieuwbouw. Waarschijnlijk komen er zes grote appartementen, aldus projectleider Wubbo Haaijer, met op de begane grond ruimte voor maatschappelijke functies. Zo verhuizen de bibliotheek en de muziekschool er waarschijnlijk naartoe. Beide zitten nu nog ‘verstopt’ in de Meenschaar aan de Kapelstraat maar ook dit pand wordt waarschijnlijk verbouwd tot woningen.

Molenstraat aangepakt

De vernieuwing van het Kerkplein is een van de maatregelen om het centrum van Bedum te verbeteren. Zo wordt ook de Molenstraat aangepakt en komt er op de oude plek van de Togtemaarschool een parkje met water en skatebaan. Eerder al maakte zorgcentrum Bederawalda plaats voor levensloopbestendige appartementen en woningen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen