Het nieuwe onderkomen is niet te beveiligen: verhuizing Openbaar Ministerie in Groningen is van de baan

Fair Maiden, kunstwerk voor het gebouw van het Openbaar Ministerie. Foto: Duncan Wijting

De geplande verhuizing van het arrondissementsparket Noord-Nederland (het Openbaar Ministerie) naar het Cascadecomplex in Groningen is van de baan.

De ruim 300 medewerkers blijven waar ze zitten: aan de Paterswoldseweg in het zuiden van de stad.

De reden dat de verhuizing is geschrapt is de beveiliging. ,,In het Cascadegebouw kregen we niet de garantie dat de beveiliging van onze informatie honderd procent is gewaarborgd. Dit bleek tijdens de voorbereidingen van een noodzakelijke verbouwing. Na een extra onderzoek is besloten de verhuizing af te blazen”, zegt woordvoerster Melanie Kompier.

Geen risico’s

In het Cascadecomplex zijn meerdere overheidsdiensten ondergebracht. Kompier: ,,Deze diensten hebben een lager beveiligingsniveau. Bij ons worden zeer hoge eisen gesteld aan de informatiebeveiliging. Het gaat niet alleen om computers, maar ook de papieren dossiers, om printers, scan- en kopieerapparatuur, telefoons en het kunnen voeren van gesprekken. Wij kunnen ons geen risico’s permitteren.’’

Ruimtegebrek

Het OM zat tot 2004 in het gerechtsgebouw aan het Guyotplein in Groningen. Vanwege ruimtegebrek verhuisde het OM in dat jaar naar de Paterswoldeweg.

De bereikbaarheid en de grote afstand tot de rechtbank werden steeds meer als een nadeel ervaren. In 2012 werden de parketten Assen en Leeuwarden met Groningen samengevoegd, met Groningen als werkplek. Al vrij snel ontstond de wens te verhuizen naar een locatie nabij het hoofdstation. Het Cascadecomlex, naast het station, lag dan voor de hand.

Woordvoerster Kompier: ,,De komende jaren blijven we zitten waar we zitten.’’

menu