Het nieuwjaarsfeest in Groningen is terug

Groningers kunnen op 1 januari weer een nieuwjaarsfeest vieren in hun stad. De stad moest het vier jaar zonder het traditionele feest doen, maar de nieuwjaarsreceptie komt terug, in Martiniplaza.

Verhuizing

Eerder werd het feest gehouden in de Oosterpoort. Het was gratis te bezoeken voor alle inwoners van de stad en iedereen kreeg een drankje. Om geld te besparen besloot de gemeente Groningen in 2012, na een bestuurscrisis, het feest te schrappen.

Dat besluit leverde een stroom aan reacties op: veel Groningers wilden hun receptie terug. De gemeente stelt vanaf komende jaarwisseling voor het eerst weer subsidie beschikbaar. Het gaat om 65.000 euro. Vroeger was dat 100.000 euro. Extra geld moet binnengehaald worden via sponsoren.

Het stadsbestuur zegt dat voor Martiniplaza is gekozen vanwege de grotere ruimte. De opzet wordt anders dan eerder: zo wordt er een markt ingericht en is er een speciale plek voor kinderen. Financiële aspecten spelen mee: via exploitanten op de markt genereert het feest zelf inkomsten.

Alternatief feest

Vier jaar lang werd na het schrappen een alternatief nieuwjaarsfeest gehouden in Huize Maas en de Euroborg. De organisatoren daarvan zijn betrokken bij het feest in de nieuwe vorm. Een van hen is Chris Garrit: ,,Het is geweldig dat de gemeente nu weer meedoet. Een stad als Groningen hoort gewoon een grote nieuwjaarsreceptie te hebben.’’

Breed publiek

Dat vindt ook wethouder Paul de Rook. Volgens hem is duidelijk gebleken dat Groningers hun feest graag terug wilden. Het stadsbestuur en de werkgroep hebben onlangs beklonken dat het feest terugkomt. De precieze invulling van het programma is dan ook nog niet bekend. Garrit zegt dat in ieder geval geprobeerd wordt een breed publiek te bereiken. Voor kinderen is er meer te doen dan voorheen: zer wordt een winterkermis opgezet.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.