'Het voelt onwerkelijk': Maarten van Rossem kiest portret van Groninger kunstenaar Bas Nijenhuis in 'Sterren op het Doek'

Het portret dat Bas Nijenhuis schilderde van historicus en tv-persoonlijkheid Maarten van Rossem.

Een schilderij van de Groninger kunstenaar Bas Nijenhuis (43) kwam dinsdagavond als winnaar uit de bus bij het MAX-programma Sterren op het Doek . „Een statige Engelsman die zich informeel heeft verkleed”, luidde de eerste reactie van Maarten van Rossem, die voor de gelegenheid werd geportretteerd.

Drie verschillende kunstschilders toonden hun talenten aan Van Rossem. De Utrechtse historicus en tv-persoonlijkheid kon de werken waarderen, maar een winnaar kiezen vond hij lastig. Kunstenaar Bas Nijenhuis kan zijn overwinning moeilijk bevatten, reageert hij desgevraagd: „Het voelt een beetje onwerkelijk.”

Memento mori

Tijdens de uitzending werd Groningen vertegenwoordigd door zowel winnaar Bas Nijenhuis als Carolien van Olphen, die een portret schilderde in memento mori-stijl, waarbij de vergankelijkheid van het leven centraal staat. Een thema dat Van Rossem aanspreekt, gaf hij aan in een gesprek met presentator Özcan Akyol.

Toch koos hij het doek van Nijenhuis. De kunstenaar zelf had goede hoop, maar: „De kwaliteit van de andere werken was hoog, en het blijft natuurlijk een kwestie van smaak.” (Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Voorafgaand aan de schildersessie vertelde Van Rossem al vijfentwintig jaar de wens te hebben in zeventiende-eeuwse stijl geportretteerd te worden. Het kwam er niet van, zijn vrouw vond het maar niets: ,,Hou eens op met dat gezeur, dat is allemaal ijdeltuiterij, zei ze.’’

Terug op televisie

Na een afwezigheid van vier jaar is Sterren op het Doek weer te zien bij Omroep MAX. In het programma, onder leiding van presentator Özcan Akyol, laten bekende Nederlanders zich vereeuwigen op het kunstenaarsdoek.

De schilderijen die niet door de geportretteerde worden gekozen, worden geveild voor het goede doel.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen