Het wordt 28 graden! Hup, bikini aan en de oudewijvenzomer in

Oktober mag dan in aantocht zijn, maar we krijgen nog een paar dagen fijn lekker weer. Dinsdag wordt het misschien wel 28 graden, voorspelt weerman Peter Kuipers Munneke van de NOS.

Laat ik voor deze vragen een meteoroloog zoeken die uit het Noorden komt, dacht ik.

„Ha, dat ben ik inderdaad. Ik heb in Groningen gestudeerd en ik heb er ook gewoond.”

We krijgen volgende week bijzonder zomers weer?

„Ja, een paar dagen. Helaas in het Noorden wel iets korter dan in de rest van Nederland. Maandag wordt het bij jullie een graad of 24, met een mooie blauwe lucht. En dinsdag wordt het zelfs iets van 27 of 28 graden!”

Wauw. Waar komt dat door?

„Door Helene. Dat was een orkaan, inmiddels is ze afgezwakt tot een storm. Ze raast over de Atlantische Oceaan naar Ierland. De storm draait rond en werkt daardoor als een stofzuiger die hete lucht vanuit het Zuiden aantrekt. En daar hebben wij geluk mee, dat warme weer komt namelijk over Nederland heen.”

Heeft klimaatverandering er nog iets mee te maken?

Alleen indirect. Door klimaatverandering worden orkanen een beetje krachtiger. Ook valt er meer regen bij zo’n orkaan. Of er ook meer orkanen komen, is trouwens niet bekend.

Gebeurt dit tegenwoordig vaker dan vroeger?

„Dat weet ik niet. Die warme nazomers waren er vroeger in ieder geval wel ook al. Er bestaan allemaal namen voor, zoals oudewijvenzomer. Dat is een heel oude term. Sint-michielszomer wordt het ook wel genoemd, en in de Verenigde Staten noemen ze het een indian summer.”

Hoe lang kunnen we van deze oudewijvenzomer genieten?

„Sowieso een paar dagen. Zondag wordt het ook al lekker weer, met een graad of twintig in het Noorden. Vanaf woensdag is het onzeker. Sommige weermodellen voorspellen ook dan nog ‘n zomerse dag met een strakblauwe lucht, andere modellen verwachten onweersbuien.”

Hmm, dan moeten we het er maandag en dinsdag maar volop van nemen.

„Haha, precies. Nu ik weet dat het zo’n mooi weer wordt, zal ik eens kijken of ik mijn agenda leeg kan vegen.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.