Het zwarte gat bij de tunneltjes van Vinkhuizen

De fietstunneltjes onder de ringweg van Groningen bij de wijk Vinkhuizen vormen al jaren een bron van angst en onzekerheid bij wandelaars en fietsers. Altijd al, maar bijna niemand praat erover. Alsof er toch niets tegen te doen valt.

Met elkaar lukt dat misschien wel en daarom gaat een clubje mensen deze week op onderzoek uit met Ritzo ten Cate van het Veranderlab Veiligheid. Al snel blijkt dat de angst is gebaseerd op het onprettige gevoel dat de (zes) tunneltjes bij alle deelnemers oproepen. Iedereen weet eigenlijk wel dat er in werkelijkheid zelden iets gebeurt en dat het alweer een tijdje geleden is dat jeugdbendes bij de tunnels huishielden.

De verhalen van toen zingen nog steeds rond en als er wat gebeurt, sta je alleen. Sommige bewoners bellen altijd even iemand als ze in de buurt fietsen, anderen laten zien dat ze bewapend zijn met dik kettingslot, rijden een eindje om naar de drukste tunnel met wat meer omwoners. Of trappen extra hard door. Sommigen wachten op andere fietsers om met elkaar op te rijden. Is er tenminste iemand in de buurt als ze om hulp moeten schreeuwen.

Niet iedereen heeft even veel last van de angst, maar iedereen snapt wel waar die vandaan komt. Zeker als Ten Cate de deelnemers één voor één in het donker over de dijk langs het Reitdiep laat fietsen tussen de Pleiadenbrug en de Plataanbrug. Ze ‘snuiven' bij elke tunnel de sfeer op en kijken goed rond.

Volgende maand komt er een vervolgsessie. Bewoners van de wijken Vinkhuizen, Paddepoel en Reitdiep zullen dan aangeven wat er volgens hen precies aan de hand is, wat ze zelf kunnen doen en wat voor de gemeente niet te veel moeite hoeft te zijn, zoals betere verlichting en soms ook minder lampen: de tunnellampen zijn zo fel dat de omgeving een zwart gat is. Ze hopen dat de ombouw van de westelijke ringweg op langere termijn definitief voor betere en veiliger routes zorgt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.