Hilbrand Buurma, oprichter van het Politiepettenmuseum, overleden

In zijn woonplaats Assen is afgelopen zaterdag Hilbrand Buurma (72) gecremeerd. Politieman in hart en nieren, maar ook een verwoed verzamelaar. Hij laat het Politiepettenmuseum in Slochteren na.

Begonnen als straatagent, was Hilbrand Buurma bij zijn afscheid van de politie in Groningen chef binnenstad. Nadat bij hem Parkinson was geconstateerd kon hij op 58-jarige leeftijd vervroegd met pensioen.

Parafernalia

Op dat moment was zijn collectie politiepetten en -parafernalia al ondergebracht in Slochteren. Dat gebeurde nadat zijn vrouw Tet hem voor de keuze stelde: die petten eruit of jij! Buurma bracht zijn collectie van ruim 1500 petten onder in het vrijgekomen politiebureau aan de Zuiderweg in Slochteren; momenteel de grootste collectie van de hele wereld.

Tot het laatst toe bleef hij betrokken bij zijn politiepettenmuseum. Naast hoofddeksels uit 220 landen, zijn er uniformen, emblemen, politiefluitjes en politieparafernalia te zien.

International Police Association

De verzameling is overgedragen aan het district Groningen van de International Police Association, (ruim 400.000 leden in 63 landen). Buurma was lid van verdienste van IPA Nederland en erelid van het district Groningen. De drijvende kracht achter allerlei activiteiten. In 2002 behaagde het Hare Majesteit de Koningin Buurma te eren met een koninklijke onderscheiding.

Buurma en zijn vrouw verhuisden naar Assen, daar was een levensloopbestendige woning beschikbaar. Met de Parkinson viel lange tijd goed te leven, maar uiteindelijk vielen bewegen en praten hem steeds moeilijker. Zes weken geleden kreeg Buurma een beroerte die hem uiteindelijk fataal werd.

Van heinde en verre

Crematorium De Boskamp in Assen bleek afgelopen zaterdag te klein om all belangstellenden voor de crematie van Buurma te kunnen herbergen. Behalve zijn familie kwamen contacten uit de politiewereld van heinde en verre afscheid nemen.

,,Hilbrand was IPA Groningen’’, zegt iedere politie man en -vrouw die hem kent. Het motto van IPA, dienen door vriendschap, had hij tot zijn lijfspreuk gemaakt. Zijn vriendschappen, ook internationaal, waren, hecht en langdurig. De politie en alles wat daar mee samenhangt was voor hem een grote familie.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.