Historisch Groningen komt tot leven in app

Honderden locaties van cultuurhistorische waarde in Groningen zijn te vinden in een nieuwe app voor de telefoon. De app bevat oude foto’s en tal van wetenswaardigheden over de locaties.

Voor de gebruiker van de app verandert de provincie in een virtueel openluchtmuseum. ,,De app is thuis vanuit de luie stoel te gebruiken, maar ook vlakbij de locaties die je erin kunt vinden’’, zegt projectcoördinator Annebel Blaauw.

Per regio - dit zijn zo’n zeven à acht in de provincie, zegt Blaauw - worden ongeveer vijftig punten van historische waarde in kaart gebracht. Van de plekken kunnen elk moment oude foto’s en verhalen worden opgeroepen.

Toen en nu

Een andere mogelijkheid van de app is mogelijk nog bijzonderder. Als de app ingeschakeld is, dan geeft die in de buurt van een historische plek een signaal af. Je kunt van zo’n plek op oude foto’s een nieuwe foto maken en die in de app naast het beeld met de oude situatie zetten. De foto’s kunnen nog verder bewerkt en kunnen gedeeld worden.

Locaties in de app zijn bijvoorbeeld de Nicolaïkerk en het Kattendiep in Appingedam, de wierde van Eenum en het kleinste huisje van Rottum. Het idee is dat gebruikers zelf ook suggesties doen voor locaties met een markante geschiedenis, zodat de kaart in de applicatie steeds verder aangevuld kan worden.

Lancering

De gps-functie bij de historische plekken wordt per regio beschikbaar gemaakt. Zaterdag wordt de functie in de regio Appingedam gelanceerd op het festival Terug naar het begin, in combinatie met een lezing en verhalenmiddag over de geschiedenis van Appingedam.

De app is ontwikkeld op initiatief van de Stichting Verhalen van Groningen en het RHC Groninger archieven. De app is in de appstore en de playstore te vinden onder De verhalen van Groningen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.