Historische pendant voor Van der Leeuw-lezing

De stad Groningen krijgt er een nieuwe grote lezing bij. Deze maand vindt de eerste editie van de Ubbo Emmius-lezing plaats. In de Nieuwe Kerk is plaats voor zevenhonderd personen.

De lezing is een pendant van de traditionele Van der Leeuw-lezing in de Martinikerk. Mede-organisator Wieger Krämer: ,,We willen jaarlijks een grote lezing houden met een historisch-literaire inslag, met de nadruk op Groningen. Een grote lezing waarbij de geschiedenis centraal staat was er nog niet. Daarnaast krijgt de Nieuwe Kerk hiermee meer bekendheid.’’

De lezing is een initiatief van de stichting Binnenstadskerken Groningen, boekhandel Van der Velde en twee studenten geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Arthur Japin hoofdspreker

Thema van deze eerste lezing is mensenhandel, discriminatie en heimwee in het Nederland van de slavernij. Hoofdspreker van deze eerste editie is schrijver Arthur Japin. Hij spreekt over zijn historische roman De zwarte met het witte hart, die verhaalt over twee Ghanese prinsjes die in 1837 meegenomen werden naar Nederland.

Egge Knol co-referent

Co-referent is conservator Egge Knol van het Groninger Museum. Hij laat zijn licht schijnen over Jan Albert Sichterman (1692-1764), ‘de Koning van Groningen’ en een belangrijk functionaris voor de VOC. Hij was naar verluidt zo rijk dat hij zich per koets van zijn huis op de Ossemarkt naar de Nieuwe Kerk, vlak om de hoek, liet brengen.

Weggeefactie

De Ubbo Emmius-lezing is op woensdag 26 september om 20.00 uur in de Nieuwe Kerk in Groningen. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de boekhandels van Van der Velde in Groningen. Prijs 5 euro, studenten en scholieren betalen 2,50 euro. Dagblad van het Noorden geeft 10 x 2 kaarten weg aan abonnees. Zie www.dvhn.nl/voordeel

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.