Historische perronkappen Hoofdstation verdwijnen binnenkort

De stationskappen van het Hoofdstation Groningen zijn vorig jaar versterkt om er zeker van te zijn dat ze vanaf windkracht 8 blijven staan. Foto: Archief DvhN

De ruim 120 jaar oude perronkappen van het Hoofdstation in Groningen verdwijnen de komende tijd. Prorail begint vannacht met de voorbereidingen en is daar tot begin juni mee bezig.

Reizigers zullen het de komende jaren op het mooiste station van Nederland met een nood-overkapping moeten doen, tot de oorspronkelijke perronkappen terugkeren. Dat gebeurt naar verwachting in 2022, als het stationsgebied onherkenbaar is veranderd. Alleen het stationsgebouw uit 1896, de oorspronkelijke perronkappen en het seinhuis blijven bij modernisering staan. Alle sporen en perrons worden vernieuwd.

Luidsprekers

Anton Rail brengt de kappen voor de restauratie naar Veghel. Deze week worden de steigers opgebouwd, volgende week verdwijnen de eerste lampen, wegwijzers en luidsprekers en in het weekeinde van 4 en 5 april worden de eerste kappen weggehaald van perron 1A (west).

De klus wordt zoveel mogelijk uitgevoerd tijdens werkzaamheden aan het spoor, waardoor er geen treinen rijden en reizigers zo min mogelijk overlast ondervinden. Een enkele keer stoppen treinen op en vertrekken ze van andere perrons dan gebruikelijk. Het verwijderen van asbest in de verbinding met het stationsgebouw gebeurt afgeschermd van reizigers.

loading

Richtlijn

Volgens Prorail lopen de werkzaamheden geen vertraging op door de coronacrisis. ,,De aannemer kan voldoende mensen inzetten om het werk met inachtneming van de Corona-preventievoorschriften van het RIVM uit te voeren. Daardoor kan de ombouw van het station de komende zoveel mogelijk doorgaan.’’

De perronkappen zijn aangetast door de tijd en voldoen niet meer aan de huidige wet- en regelgeving. Om die reden zijn de kappen langs het stationsgebouw vorig j aar voorzien van extra steunpunten en vastgezet met metaaldraden. Een klein deel van de oorspronkelijke kap was al weggehaald.

loading  

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen