Hobbels, hekjes en hindernissen: 'racebaan Borgerswold' wordt aangepakt

Om te voorkomen dat er te hard gereden wordt in recreatiegebied Borgerswold heeft de gemeente Veendam onlangs extra verkeersdrempels geplaatst, bovenop de drempels en hindernissen die er al waren.

De verkeersdrempels zijn aangelegd op de Flora, een weg waar sinds 2017 30 kilometer per uur mag worden gereden en die ook gebruikt wordt door fietsers en wandelaars. Er lagen al verkeersdrempels en er zijn in de weg hindernissen en hekjes aangebracht als snelheidsremmers. Omdat sommige automobilisten zich daardoor niet laten afschrikken en het gaspedaal blijven intrappen, besloot de gemeente tot het plaatsen van extra hobbels in de weg.

Verbijsterd

En weer laten automobilisten zich niet afschrikken. Ze slalommen op de weg en rijden om de drempels, door de bermen die zo kapot worden gereden. Dit tot verbijstering van verantwoordelijk wethouder Bert Wierenga (VVD).

Deze week zijn aan de zijkanten van de drempels blokken geplaatst om te voorkomen dat auto’s door de berm kunnen. Ze moeten nu wel afremmen. ,,Het is belachelijk dat het moet’’, zegt de wethouder. Vorig jaar ontstond ophef toen hardrijders voor overlast zorgden door sommige wegen in het recreatiegebied als racebaan te gebruiken. Het lijkt een kat-en-muisspel.

Hindernissen

,,Extra hindernissen plaatsen naast verkeersdrempels om te voorkomen dat auto’s door de berm gaan. Het is toch te belachelijk voor woorden. Snappen overlastveroorzakers dat zelf ook niet?’’ De afgelopen jaren nam de gemeente Veendam al meerdere maatregelen om overlast door de rondscheurende automobilisten tegen te gaan. Vooral in de zomer is het recreatiegebied een geliefde plek van bepaalde groepen om samen te komen.

Wierenga: ,,We zijn in gesprek, veel mensen zijn ook van goede wil, maar er is een categorie die zich nergens iets van aantrekt en niet snapt dat door hun gedrag anderen ook in een negatief daglicht komen te staan.’’ Behalve het plaatsen van drempels en hindernissen, zullen de komende tijd boa’s een extra oogje in het zeil houden en waar het kan in gesprek gaan met groepjes automobilisten. ,,We zullen nogmaals een beroep doen op hun gezond verstand.’’

Niet voor niks

De politie houdt in elk geval, samen met de boa’s van de gemeente Veendam, zolang het mooi weer is, een extra oogje in het zeil. Dat zegt politiewoordvoerder Ernest Zinsmeyer. Bij de politie kwamen meerdere meldingen binnen over overlast. ,,Rondscheurende auto’s, lawaai, harde muziek, drankoverlast. We zijn er niet voor niks.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.