Hoe Portugese bosbranden en Saharazand onze zonnige dag verpesten

Dinsdag zou toch weer een stralende dag worden? Met volop zon en een strakblauwe lucht? Helaas, het wil niet echt lukken en het KNMI weet waarom. Het licht wordt gedimd door as van de bosbranden in Portugal en stofdeeltjes van Saharazand.

Dat is af te leiden uit satelietbeelden die ook over het Noorden een grijsgroene band laten zien. Was dat bewolking geweest, dan was de kleur wit geweest. ,,Het lijkt alsof er sluierbewolking hangt, maar er is vrijwel geen bewolking vandaag’’, meldt het KNMI.

Lagedrukgebied

Dat de as en stofdeeltjes richting het Noorden komen kan het weerinstituut verklaren. ,,Dat heeft te maken met een zuidelijke stroming door een lagedrukgebied ter hoogte van Ierland en een hogedrukgebied ter hoogte van Centraal-Europa.’’

Het zand en rook houden het blauwe licht van de zon tegen en laten het rode licht door. De temperatuur valt hierdoor iets lager uit dan verwacht. Dit verschijnsel heeft volgens het KNMI niets te maken met orkaan Ophelia.

Satellietbeeld van 11.45 uur: ook boven Noord-Nederland is een grijsgroene band te zien. Dit is geen bewolking maar as en stof. Bron: KNMI

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.