Hoe doe je veilig boodschappen in de supermarkt in tijden van corona? Het is een hel vol boobytraps

Een medewerkster van de Albert Heijn desinfecteert een winkelkarretje in de supermarkt. Foto: Frank de Roo

Naar de supermarkt gaan, we ontkomen er niet aan. Natuurlijk kunnen we online boodschappen bestellen bij een willekeurige grootgrutter, maar je hebt een probleem als de eerstvolgende bezorgdatum over twee weken is. Lees hier een survivalgids voor de supermarkt.

De supermarkt is in deze coronatijden een hel vol boobytraps. Een gevaarlijke onderneming, geen gezellig uitje zoals vroeger. Weet je nog? Gezellig met het hele gezin, elke tomaat even aanraken, je kind zelf met de handjes een vers broodje uit de bak laten pakken, die hij of zij meteen op mocht eten en lekker lang twijfelen welk buitenlands kaasje je voor bij de borrel wilde kopen.

Survivalgids voor de supermarkt

Een survivalgids is dus op z’n plaats. Want hoe overleef je zo’n noodzakelijk tripje naar de supermarkt zonder dat mensen de kans krijgen in je aura te stappen, je onnodig veel spullen aanraakt en vooral ook zonder andere mensen – die hier als het goed is ook niet voor hun plezier zijn – al teveel tot last te zijn?

Ga alleen!

Wat een inkopper hè? Ja, maar blijkbaar zijn er alweer mensen die lekker met z’n tweeën of meer op pad gaan. Allemaal een mandje, waarvan maar één gevuld is en de lege ergens halverwege wordt vergeten. Tenzij je een goede reden hebt (je bent een single ouder en er is niemand om op je kind te passen, bijvoorbeeld) laat je je aanhangsels gewoon thuis.

loading

Want hoe meer mensen er voor een schap staan, hoe minder andere mensen erbij kunnen. Samen naar de winkel komen is de ultieme manier om andere shoppers tot last te zijn. Terwijl, we zijn allemaal zelfstandig genoeg om alleen keuzes te maken toch? En als je dat (nog) niet bent, moet je dus iemand anders de winkel in laten gaan.

Maak een boodschappenlijstje

Om de hindernisbaan die zichzelf een supermarkt noemt te kunnen overleven, is een goede voorbereiding essentieel. Terwijl je voor het groentevak staat bedenken wat je die avond wil eten is niet het beste idee. Doe dat van tevoren.

Waar heb je zin in en wat heb je daarvoor nodig? Schrijf het op (op een papiertje, in je telefoon, het maakt niet uit, als je het maar uit je hoofd haalt en ergens vastlegt) en gebruik het. Scheelt een hoop getreuzel, waarmee je andere mensen niet de mogelijkheid geeft om in je aura te komen staan.

Kies een vaste winkel

Wat ook helpt tegen dat getreuzel is één winkel kiezen waar je voortaan elke keer heengaat. Leer deze winkel uit je hoofd. Wat ligt waar, wanneer is het rustig en kan ik er het beste heen? En dan de supertip: maak je boodschappenlijstje op volgorde van deze winkel. Liggen de afbakbroodjes en de crackers aan het begin van je winkel? Dan staan deze producten bovenaan je lijstje. Boodschappen doen was nog nooit zó efficiënt.

loading

Check de aanbiedingen

Boodschappenlijstjes maken en je daaraan houden is ook een erg goede manier om binnen je boodschappenbudget te blijven, want het risico op impulsaankopen vermindert sterk. En laten we realistisch zijn: in deze crisis zijn er helaas genoeg mensen die daar baat bij hebben. Om nog meer te zorgen voor budgetboodschappen kan het ook goed zijn de aanbiedingen van je winkel in de gaten te houden.

Check voor je een lijstje maakt de site en plan je maaltijden rond de producten die in de aanbieding zijn. Koop dus geen extra producten omdat ze in de aanbieding zijn, maar koop de aanbiedingen omdat ze in je weekmaaltijden passen.

Haal al je boodschappen in één keer

En dat brengt ons op de laatste tip: doe één keer per week boodschappen (of misschien zelfs minder als je zoveel ruimte hebt om je voedsel op te slaan). Om dit te kunnen doen is het handig om een maaltijdplanning te maken. Kijk even wat je nog in huis hebt en wat je daarmee kan, bekijk de aanbiedingen dus en plan daaromheen vijf tot zeven verschillende maaltijden.

Het kan op een willekeurig moment moeilijk zijn om te bedenken wat je ook alweer allemaal kan maken of waar je zin hebt, dus is het ook handig om een inspiratielijst bij te houden met maaltijden waar je van houdt of die je nog eens wil maken.

loading


menu