Hoe gaat de ‘gouden bocht’ in de Groningse diepenring eruit zien?

Wordt het een drijvend zwembad? Komt er een café met een terras op een vlonder aan het water? Of komt er heel wat anders?

De plek aan de Turfsingel waar nu nog benzinepomp Gulf is gevestigd, moet een metamorfose ondergaan.

Welke? Daar mogen Groningers over meedenken. De toekomst van wat in de volksmond nog altijd het ‘BIM-station’ heet, staat op de agenda van de volgende editie van inspiratiefestival Let’s Gro.

Laatste dag BIM-station nadert

Het tankstation is 26 augustus voor het allerlaatst geopend. Op maandag 3 september moet het schoon worden opgeleverd aan de gemeente. Die zegde vorig jaar Gulf/Enviem Retail Real Estate de huur op.

De gemeente heeft andere plannen met het Rijksmonument, ontworpen door Willem Dudok. Het tankstation is onderdeel van een nieuwe visie op de Groningse 'grachtengordel', de diepenring. Die moet aantrekkelijker worden, een plek met veel groen, waar fietsers en voetgangers graag komen en waar het prettig aan het water zitten is.

De gemeente noemt dit specifieke stuk diepenring ‘de gouden bocht’: het vormt de schakel tussen de noordelijke binnenstad, het Ebbingekwartier en de Middeleeuwse binnenstad. In de vorig jaar verschenen leidraad ‘Nieuwe Stadsruimtes’ over de toekomstige inrichting van de Groningse binnenstad schetste de gemeente al twee mogelijke scenario’s voor de benzinepomp en directe omgeving.

Drijvend zwembad

Het meest ambitieuze voorstel is een drijvend zwembad in het water voor het tankstation, waarvoor de huidige woonboten moeten wijken. Brede, terrasvormige groene traptreden leiden naar het water. Ook komen er kleedhokjes die via een vlonderpad onder de Ebbingebrug door verbonden worden met de Boteringebrug en de uitgang van de parkeergarage onder de Ossenmarkt. Het tankstation wordt verplaatst naar de rand van de Ebbingebrug om zoveel mogelijk ruimte te maken voor groen.

Het andere idee is om het tankstation te behouden op de huidige locatie en er een café van te maken met een verlaagde vlonder op de kade waar plek is voor een terras. Beide voorstellen zitten nog in de ‘tekentafelfase’, aldus woordvoerder Peter Duzink van de gemeente. Groningers kunnen in oktober tijdens Let’s Gro nog meer ideeën aandragen.

Dudok

Het Duduk-tankstation in Groningen is de allerlaatste die nog in zijn oorspronkelijke functie werd gebruikt. Dudok ontwierp tussen 1953 en 1957 voor Esso 112 pompstations zoals het gebouwtje langs de Diepenring. Een groot deel daarvan is verdwenen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.