Een raar begin van de studietijd voor de eerstejaars studenten. Verenigingen mogen vooral heel veel niet (op kamp gaan, alcohol schenken) bij de introductieweken van nieuwe leden. Toch wordt er nog zat georganiseerd.

Het was een lelijke streep door de rekening voor de Groningse studentenverenigingen: de mededeling van premier Mark Rutte, een dikke week geleden, dat vanwege de coronacrisis fysieke activiteiten uit den boze zijn bij de introductie van de vereniging. De introweek van de verenigingen – vaak in de vorm van een kamp buiten de stad – is immers een belangrijk en roemrucht onderdeel van de incorporatie van kersverse eerstejaars bij de club.

Vindicat bijvoorbeeld, had al groen licht om de circa 450 nieuwe leden op zes verschillende meerdaagse kampen te sturen. Mocht niet meer.

Activiteiten na de KEI-week

Maar het is zeker niet zo dat er dan dus niks meer gebeurt. Bij de gemeente Groningen lagen vrijdagmiddag zo’n 50 aanvragen van verenigingen en onderwijsinstellingen voor ontheffingen om ondanks de noodverordening van de Veiligheidsregio toch activiteiten te organiseren voor nieuwe leden. De activiteiten vinden altijd in de weken ná de KEI-week plaats, waarin de verenigingen zich aan de nieuwe studenten hebben voorgesteld en de leden hun keus hebben gemaakt.

Zo lang de verenigingen zich aan de regels houden, is de Veiligheidsregio Groningen bereid mee te werken aan het verlenen van een ontheffing. Zo mag er niet overnacht worden, moeten de activiteiten plaatsvinden ergens tussen 6 uur ’s ochtends en 22 uur ’s avonds en mag er geen alcohol geschonken worden. ,,En moeten natuurlijk de basisregels in acht worden gehouden, zoals afstand houden en voldoende handen wassen”, zegt Hans Coenraads, van de Veiligheidsregio Groningen. Vanzelfsprekend, maar desondanks werd het tijdens de KEI-week in menig studentenhuis ongetwijfeld nog heel gezellig.

Er zijn onder meer ontheffingen verleend voor rondleidingen, lezingen en sportactiviteiten door verenigingen. Een vereniging wil een fietstocht organiseren. De Veiligheidsregio heeft tot nu toe maar één aanvraag geweigerd: een plan voor een activiteit in de provincie Drenthe. ‘Groningen’ kan immers alleen een ontheffing verlenen voor activiteiten in de eigen provincie.

Informatief karakter

Studentenvereniging Albertus neemt dit jaar maximaal vijfhonderd nieuwe leden aan. Volgens het oude plan gingen zij nog dit weekeinde op kamp, maar dat zit er nu niet in. ,,We houden in de sociëteit een aantal fysieke bijeenkomsten die een informatief karakter hebben’’, legt bestuurslid Emma Visser uit. ,,Zo hebben ze in elk geval de vereniging eens gezien. We houden onder meer een lezing van de brandweer over brandveiligheid in studentenhuizen. De nieuwe leden worden in groepen van maximaal dertig personen ingedeeld zodat we 1,5 meter afstand kunnen houden. Een deel van de introductie is ook online.’’

Dizkartes heeft ontheffing aangevraagd, maar nog niet gekregen. ,,We willen onder meer een fietstocht langs de hotspots in Groningen houden’’, vertelt bestuurslid Aukje Hopmans. ,,Dit stond ook voor het kamp gepland.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus