Hoe gaat het vandaag met de inwoners van Glimmen?

Wat doet Glimmen met de miljoenen van de Postcodeloterij?

Glimmen wordt wel een slaapdorp genoemd. Is het dorp de dag nadat de grote rode truck van de Postcodeloterij er binnenreed om 53,9 miljoen euro onder de inwoners te verdelen wel wakker?

Nee. In Glimmen heerst deze woensdag totale rust. Er loopt geen kip op straat in het kleine forenzendorp met zo’n elfhonderd inwoners. Een dikke kat steekt mauwend de straat over. Verder is het stil. Zo stil, dat het moeilijk te geloven is dat een grote rode vrachtwagen hier dinsdagavond 54 miljoen euro kwam brengen.

Het veld waar dorpsbewoners zich Nieuwjaarsdag bij de rode truck verzamelden om samen naar het televisiescherm te staren, is weer gewoon een leeg grasveld. Alleen de vertrapte grassprieten verraden dat daar niet lang geleden zo’n tweehonderd mensen in de kou stonden te wachten.

‘Grote wensen zijn voor jonge mensen’

Jan Bazuin (83) is een van de weinige mensen die buiten wandelt. „Ach ja, het is al heel de week feest he? Met oud en nieuw enzo”, zegt hij rustig. Hij heeft twee loten, maar weet nog niet wat hij met het geldbedrag gaat doen. „Grote wensen zijn voor jonge mensen. Als je zo oud bent als ik dan heb je alles wat je wil hebben.”

Zijn drie kinderen wonen ook in het dorp. „Een van hen speelt mee. Hij heeft drie loten. De rest niet.” Gaat dat voor ruzie zorgen? „Nee, joh. Die kinderen van mij zijn hartstikke eensgezind!”, klinkt het overtuigd.

Kanjerfeest

Bij Dorpshuis de Groenenberg staat beheerder Henk Wildeboer buiten. „Kom erin jongens. We zijn net bezig met de voorbereidingen.” Voorbereidingen voor het grote Kanjerfeest.

Vrijdag krijgen de gelukkige Glimmenaren te horen hoeveel ze precies winnen. Dinsdagavond kregen alleen de grote winnaars een cheque in hun handen geduwd: de mensen die op postcode 9756AK wonen. Het overige bedrag wordt over de rest van de lotenbezitters verdeeld.

Glimmen: Dorp van professoren en directeuren (maar de kleine man woont er ook)
Lees verder

Parkeren en catering

„Het overvalt ons ook een beetje”, zegt Wildeboer. „Wij moeten opeens van alles regelen.” Allerlei organisaties zijn onderweg naar het dorpshuis: RTL, de gemeente Groningen, de politie en mensen van de Postcodeloterij. Glimmen wordt verbouwd. Paaltjes moeten tijdelijk uit de grond, er wordt naarstig gezocht naar parkeergelegenheid en de catering moet geregeld.

Kanjerfeest

Aankomende vrijdag organiseert de Postcode Loterij in Glimmen het populaire Kanjerfeest. Daar onthult Gaston Starreveld welk bedrag de overige inwoners winnen per lot dat het hele jaar meespeelde. De Postcode Loterij laat de deelnemers nog weten hoe laat en waar het Kanjerfeest plaatsvindt. Bekend is al dat Jeroen van der Boom en Anita Meyer optreden.

Maar Wildeboer klaagt niet. Ook hij is in het bezit van een lot. „Ik zei vorige week nog tegen mijn vrouw: moeten we er niet een tweede bijnemen? Maar zij zei: ‘Nee, dat ding valt hier toch niet joh!’ Moet je nou eens zien!”

Hoeveel hij heeft gewonnen weet hij niet. Daar maakt hij zich ook niet druk over. „Dat is toch een beetje koffiedik kijken, hè? Ik hoor de meest bizarre bedragen voorbijkomen. Ik zie het wel. Het is in ieder geval meer dan honderd euro.”

Teruglezen: Miljoenen uitgedeeld in Glimmen
Lees verder

Leuke verrassing

Penningmeester Malko Swelheim van het dorpshuis zit ook aan tafel. Hij heeft geen lot maar mag zich nu wel over de voorbereidingen voor het knalfeest buigen. „Ik gun het iedereen”, zegt hij. „Voor veel mensen is het een mooie verrassing. Maar ik denk niet dat hun leven drastisch zal veranderen.”

Op sociale media spuien veel mensen hun gal over het feit dat de miljoenen in een dorp als Glimmen terechtkomen. „Waar rijken, rijker worden”, zegt een Twittergebruiker. „Ja, dat soort reacties hoor je veel”, zegt Wildeboer. „Maar goed, zij hebben gewoon voor de loten betaald. Zo werkt het spel nu eenmaal.”

Lekker anoniem

Sommige mensen zijn bang voor de gevolgen voor het dorp. „Ik heb zelf geen lot, maar de buren aan beide zijden van dit huis wel. Ik hoop dat de buurt het aan kan”, zegt een bewoner die liever anoniem wil blijven. „Ik had liever gehad dat de Staatsloterij hier was gevallen. Dan was de winnaar lekker anoniem gebleven.”

Sander Schieving baalt ook. Hij heeft geen lot. „Toen het gisteren bekend werd hoorde ik buiten zelfs gegil. Rationeel blijven is lastig. Binnenkort rijden hier de busjes vol nieuwe spullen door de straat.’’

Mindfuck

Aafke de Blok is bij Schieving op visite en valt hem bij. Ze lacht. „Prima dat mensen meedoen. Maar mensen die niet meedoen worden nu met de gevolgen geconfronteerd. Dat zou niet moeten. Het is echt een mindfuck.”

Schieving: ,,Ik ben nu heel de tijd redenen aan het bedenken waarom ik het geld niet nodig heb. Ik ben gezond, mijn kind is gezond dus ik ben gelukkig, toch?”

Zo verging het Eastermar, de vorige winnaar van de Postcodekanjer
Lees verder
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.