Hoe hoog zijn de woonlasten in uw regio?

De maandelijkse woonlasten van eigenaren van een koopwoning in Noord-Nederland zijn de afgelopen drie jaar flink gedaald. Wie in een huurhuis woont, heeft de afgelopen jaren de rekening juist steeds hoger zien worden. In de infographics op deze pagina kunt u de ontwikkeling zien in uw eigen regio.

Dat blijkt uit het WoonOnderzoek Nederland dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zaterdag publiceerde. Zij berekenden onder meer de gemiddelde woonlasten, de kosten die huishoudens kwijt zijn aan huur of hypotheek en vaste lasten zoals gas, water, licht, verzekeringen en belasting.

In Noord-Nederland betaalde de eigenaar van een koophuis in 2009 gemiddeld 882,10 euro per maand. Dat liep in de drie jaar daarna op tot 927,20 euro in 2012 om in de daaropvolgende jaren flink te dalen naar 831,30 euro per maand in 2015. In de verschillende Drentse en Groningse regio's die het CBS onderscheidt is dezelfde ontwikkeling te zien. Alleen stad Groningen springt eruit, hier bleven de maandelijkse lasten veel stabieler. In 2015 liggen de woonlasten in de stad twee tientjes hoger dan drie jaar eerder.

Het stijgen en dalen gaat gelijk op met het landelijke beeld. In de grafiek hieronder is de ontwikkeling per regio, provincie en landsdeel te zien.

Terwijl huiseigenaren minder zijn gaan betalen per maand, zijn voor huurders de lasten juist gestegen. Een sociale huurwoning is in Noord-Nederland in zes jaar tijd gemiddeld bijna 70 euro duurder geworden. Vooral de regio Oost-Groningen spant de kroon. Daar gingen de gemiddelde woonlasten voor een sociale huurwoning met bijna 170 euro omhoog. Dat ligt iets minder dan een tientje boven het landelijke gemiddelde. Ter vergelijking, een sociale huurwoning in stad Groningen kost gemiddeld 542,70 euro per maand.

De ontwikkelingen op de sociale huurmarkt zijn per regio, provincie en landsdeel te zien op in de grafiek hieronder. Het CBS heeft geen data van de regio Delfzijl.

Wie niet in aamerking komt voor een sociale huurwoning en geen huis wil of kan kopen, moet zich wenden tot particuliere verhuurders. Deze mensen zagen de afgelopen zes jaar hun maandelijkse woonlasten stijgen met een kleine 100 euro. In Noord-Nederland wonen particuliere huurders gemiddeld genomen wel voordeliger dan in vergelijking met de rest van het land. Het landelijke gemiddelde is 810,60 euro, het Noordelijke ligt daar 105 euro onder.

De ontwikkelingen op de particuliere huurmarkt zijn per landsdeel en provincie te zien in de grafiek hieronder. Behalve voor stad Groningen, geeft het CBS geen data over de regio's.

 

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.