Lunchen in de zon aan het Groningse Zuiderdiep op de voorlopig laatste terrasdag.

Einde aan het terrasweer, nieuwe periode van onzekerheid voor de horeca: gaan we het café in of blijven we thuis?

Lunchen in de zon aan het Groningse Zuiderdiep op de voorlopig laatste terrasdag. Foto: Duncan Wijting

Nu het weer omslaat en het terrasseizoen ten einde lijkt breken nieuwe spannende tijden aan voor de horeca. ,,Niks is zeker. Het komt zoals het komt.’’

Nog een keer buiten lunchen. Nu het nog kan. Op mogelijk de laatste echt warme dag van het bizarre jaar 2020 zijn de terrassen in het Noorden goed gevuld. De horeca profiteert. Nog even. Totdat de wolken samentrekken en de regen valt.

Het was een fantastische zomer, Gelco Grootte van het Schippershuus in Hoogeveen kan niet anders zeggen. Nog nooit zoveel toeristen gezien in Drenthe. ,,Er waren dagen dat ik naar buiten liep en echt helemaal niemand kende op het terras.’’

‘Hoe komen we de winter door?’

Het maakt niet alles goed wat in de lockdown van het voorjaar verloren is gegaan, maar het Schippershuus heeft, net als andere horecazaken met terras, een flinke slag geslagen. Maar inmiddels daalt de temperatuur en stijgt het aantal besmettingen. Grootte: ,,Ik heb wel een beetje angst: hoe komen we de winter door?’’

Binnen heeft hij normaal zestig zitplaatsen, met de maatregelen kan hij misschien de helft daarvan benutten. Hij is met de gemeente Hoogeveen in gesprek over een vergunning voor een winterterras. ,,Ik ga er maar van uit dat ze van goede wil zijn voor de ondernemers. Alleen: als ze pas vlak voor kerst een beslissing nemen is het te laat.’’

Binnen ook wel vol

Aan het Groningse Zuiderdiep zitten moeder en dochter lekker in de frisse lucht bij te praten. Of ze hier ook binnen waren gaan lunchen als het regende? Ja hoor, zegt de dochter, zolang afstand houden mogelijk is. Haar moeder schudt resoluut het hoofd. ,,Nee.’’

Café De Oude Wacht aan datzelfde Zuiderdiep is gezegend met een winterterras. Klanten zaten vorige jaar tot in de kerstvakantie nog buiten. Toch zag eigenaar Eddy de Boer erg op tegen het invallen van de herfst. Totdat bij het slechte weer van een paar weken geleden bleek dat klanten zich niet tegen lieten houden. ,,We kregen het binnen ook wel vol – met inachtneming van alle maatregelen uiteraard.’’

Aan de andere kant, de besmettingen lopen zeker in de stad Groningen snel op. ,,Dat heb ik in deze crisis wel geleerd: niks is zeker, het komt zoals het komt, alles gaat anders, je moet het nemen zoals het is en er het beste van maken. Ook wel weer een eyeopener hoor.’’

Natuurlijk, het is een verloren jaar, maar De Oude Wacht komt er wel overheen. De Boer maakt zich meer zorgen over de horeca zonder terras, en over de nachtcafés. ,,Ik vraag me echt af of díe de winter wel doorkomen.’’

Afwachten

In het zonnetje voor het Groningse Newscafé zitten de gebruinde Bob en Mirjam Junius uit Delft aan de koffie. Ze houden van de horeca, zij blijven bij slecht weer ook echt wel komen. ,,We zijn niet bang’’, zegt hij. ,,Al kennen we wel mensen die weken op de intensive care hebben gelegen.’’

Of die tijd voorgoed achter ons ligt, of de tweede golf toch doorzet en er misschien een nieuwe lockdown komt, niemand die het weet. Ook voor de horecawinter zal daar veel van afhangen. ,,Het is afwachten’’, zegt Dinand Timmer van Grandcafé Liff in Assen. ,,Het vakantieseizoen is voorbij, we zullen het weer meer van de vaste gasten moeten hebben. En om ons heen begint het te rommelen, we merken dat het virus dichterbij komt.’’

Toch maakt Timmer zich geen grote zorgen en zal zeker geen ‘rare bokkensprongen’ maken door allerlei adhoc-aanpassingen te doen. ,,Op de minder mooie dagen die we al hebben gehad waren er ook veel mensen binnen. We hebben een grote zaak, dus afstand is goed te bewaren. Het lijkt wel goed te gaan. Zolang mensen niet te bang worden gemaakt.’’

menu