Hoe verder? Loppersum weet het even nog niet

De gemeenteraad van Loppersum voelt zich geschoffeerd door de provincie. Dat meldt de raad in een boze brief die binnenkort uitgaat naar het provinciehuis.

Loppersum vindt dat de provincie Delfzijl, Appingedam en Loppersum tekort heeft gedaan door de fusievariant DEAL (met Eemsmond) terzijde te schuiven. Daarmee is voorbijgegaan aan inhoudelijke argumenten om een fusiegemeente te vormen, waarin twee zeehavens kunnen zorgen voor economische potentie, vindt de raad.

Over het versturen van een boze brief naar de provincie waren de Lopster raadsfracties het dinsdagavond snel eens. Dat gold niet voor het antwoord op de vraag hoe het nu verder moet. PvdA-aanvoerster Lies Oldenhof zei dat Loppersum zich vooral de kop niet gek moet laten maken door de provincie. ,,Het trekken van nieuwe gemeentegrenzen doe je voor vijftig jaar. Dat heeft grote gevolgen voor onze inwoners. Dat moeten we niet met elkaar in een paar dagen willen regelen.’’ Oldenhof vond Bert-Jan Huizing (VVD) aan haar kant. Hij waarschuwde voor paniekvoetbal.

Sommige fracties weigeren de DEAL-variant al helemaal op te geven. Als Gedeputeerde Staten onvermurwbaar blijken op dit punt, kunnen Provinciale Staten wellicht hierin nog corrigerend optreden, zo werd gesteld.

Tot nu toe was Loppersum van mening dat de fusievariant DAL (met Delfzijl en Appingedam) te mager is. Daar kwamen CDA, Loppersum Vooruit en VVD gisteravond min of meer op terug. ,,We moeten DAL maar eens goed tegen het licht houden’’, sprak CDA-aanvoerster Aagtje Elderman-Star. ,,DAL mag rekenen op 47.000 inwoners tegenover BMWE (Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond) 48.000. Zo gek is dat aantal nog niet’’, oordeelde Geert-Jan Reinders (Loppersum Vooruit).

D66/Gemeentebelangen en GroenLinks willen alsnog de haalbaarheid van de supergemeente G7 onderzoeken. Zelfs ChristenUnie-voorman Bé Prins zei de deur naar de G7 op een kier open te willen houden. Maar vooralsnog kiest de CU voor blijvende zelfstandigheid van Loppersum.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.