Hoe zit dat nou precies met 5G internet?

Allemaal tegelijk een filmpje versturen? Met 5G is dat geen probleem. Foto: Shutterstock

Het antennepark van de Nederlandse inlichtingendiensten in Burum blokkeert de komst van 5G. Vijf vragen en antwoorden over 5G internet.

Wat is 5G?

5G is supersnel mobiel internet, honderden keren sneller en veel stabieler dan het huidige 4G. Films downloaden gaat in enkele seconden en het bereik in grote mensenmassa’s is veel beter dan met 4G.

Is mijn mobiele telefoon geschikt voor 5G?

Nee. De huidige toestellen zijn hooguit geschikt voor 4G. Fabrikanten ontwikkelen nu chips en toestellen voor 5G. Die komen op de markt zodra het 5G netwerk in de lucht is.

Wanneer krijgen wij 5G?

Volgend jaar veilt Nederland de benodigde frequenties. Daarna beginnen de providers met de bouw van hun netwerken. Amsterdam krijgt in 2020 5G. Vanaf 2025 wordt het netwerk verder uitgerold.

Wat kan 5G zoal?

De snelheid is zo hoog dat een arts op afstand een operatierobot kan bedienen, zonder vertraging. 5G kan ook zelfrijdende auto’s en landbouwwerktuigen aansturen, evenals apparaten in huis en drones.

Waarom zitten 5G en de spionageschotels in Burum elkaar in de weg?

5G is Europees dekkend, dus de EU kiest een frequentie die werkbaar is voor alle landen. Dat botst soms met plaatselijke installaties, zoals de spionageantennes in Burum of de radiotelescopen van Astron.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen