Hoekpand Groenn: een bloeiende gevel

Wat komt op de hoek van de oostwand aan de Grote Markt? Groningers mogen stemmen op drie ontwerpen. We lichten ze uit. Het tweede: Groenn.

Opvallend aan Groenn: de volledig begroeide gevel. Alleen de ramen blijven vrij. Vlakbij de plek van het gebouw stonden vroeger twee bomen. Die zijn verdwenen. Hoog tijd wat groen terug te brengen in de binnenstad, vinden de ontwerpers. De gevel wordt voorzien van een irrigatiesysteem, zodat de bloemen en planten voldoende water krijgen. Een externe partij gaat het groen onderhouden, zodat het geheel er goed uit blijft zien en het een eenheid blijft. De donkere stenen van de gevel steken hier en daar uit, zodat de beplanting plek heeft om te hechten.

- In de kelder van het gebouw komt een systeem voor warmteopslag en een fietsenkelder. Groenn wordt niet verwarmd met aardgas, maar gebruikt warmtepompen.

- Het dak van het gebouw ligt vol met zonnepanelen (foto 2). De energie die wordt opgewekt gaat naar de warmteopslag in de kelder. Het dakoppervlak is te klein om helemaal zelfvoorzienend te zijn. Groenn wil daarom een koppeling maken met een duurzame elektriciteitsopwekking elders in de stad.

- Op de begane grond is plek voor horeca. De ontwerpers zeggen het pand te zien als een kruispunt voor verschillende partijen. Zo komen er gezinnen, winkelend publiek en ’s avonds en ’s nachts uitgaanspubliek. Allemaal moeten ze in Groenn terechtkunnen.

- Aan de kant van de straat (foto 1 en 3) die tussen Groenn en het toekomstige WestCord Hotel ontstaat, is ruimte voor winkels.

- Op de etages komen huurappartementen tussen de 50 en 100 vierkante meter. Ze zijn bedoeld voor verschillende doelgroepen, van jong tot oud. Hun ingang zit aan de kant van de nieuwe markt die ontstaat voor het Groninger Forum.

- Met een trapvorm in de balkons willen de ontwerpers het pand laten aansluiten op de panden in de Poelestraat (foto 1, rechts).

- De naam is afgeleid van Grunn.

- Groenn is een project van NESK en een ontwerp van AchterBosch- Zantman en TWA Architecten.

Donderdag in DvhN het derde ontwerp: Oosterling. Stemmen kan op www.hoekpandgrotemarkt.nl.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.