Naar het buitenland op vakantie? Dit is wat je moet weten over het coronavirus in Europa

Op vakantie naar het buitenland in de zomer van 2020? Dat kan, als je voorzichtig bent. Tip: mijd de drukte. Foto: Unsplash / Adam Birkett

We kunnen weer op vakantie naar het buitenland. Steeds meer Europese landen openen hun grenzen. Hoe veilig is het om deze zomer op reis te gaan? En waar moet je rekening mee houden?

Het zag er even naar uit dat we de zomer van 2020 door het coronavirus in Nederland zouden doorbrengen. Maar dat is toch niet nodig. Covid-19 is op z'n retour en steeds meer Europese landen verwelkomen toeristen.

Twijfel je wat je moet doen? Lees dan dit verhaal.

Allereerst: is het veilig om in het buitenland op vakantie te gaan?

Veiligheid in het coronatijdperk is een lastig iets. Het virus kan opnieuw toeslaan, en dat kan overal gebeuren. Ook in Nederland. Het allerveiligste ben je als je vakantie viert op je balkon of in je tuin en als je verder weinig mensen ontmoet.

Maar: op vakantie gaan naar sommige buitenlandse landen kan prima, zegt arts-microbioloog Coretta Van Leer van het UMCG. Mits je voorzichtig bent, uiteraard. Afstanden houden en vaak je handen wassen is verstandig, waar je ook bent.

Drie veiligheidstips van Van Leer:
• Ga met je eigen auto (en dus niet met het openbaar vervoer)
• Kies geen drukke stad maar een rustige plek
• Wil je uit eten? Dat kan, maar alleen buiten op het terras

loading

Naar welke landen kun je op vakantie?

Zorgeloos de zon tegemoet rijden zit er niet in, deze zomer van 2020. Bij het kiezen van een vakantieland moet je met van alles rekening houden.

1. Zijn de grenzen alweer open?

Langzamerhand doen steeds meer Europese landen hun grenzen weer open. Benieuwd hoe het zit in jouw favoriete bestemming?

Check de situatie per vakantieland in dit handige overzicht.

2. Wat is het reisadvies van de Nederlandse overheid?

Op 15 juni krijgen sommige Europese landen een geel reisadvies. Dat betekent dat je naar die landen op vakantie kunt, als je tenminste goed oplet. (Hier een uitleg over de kleurcodes.)

Check hier of jouw vakantieland een negatief reisadvies heeft.

Reiswebsite Escape heeft een handige kaart gelanceerd - Covid Controls genaamd - waarop je onder meer kunt zien welke landen in lockdown zijn, welke grenzen open zijn en waar het coronavirus nog flink heerst.

Op dit moment hebben bijna alle landen nog een oranje reisadvies. Dat betekent dat er ernstige risico's zijn en dat reizen wordt afgeraden. Alleen noodzakelijke reizen kunnen doorgaan, adviseert de Rijksoverheid.

Overigens: je mag best naar een land met een negatief reisadvies. Het is niet verboden. Let alleen wel op: je reisverzekering zal in dat geval hoogstwaarschijnlijk niet uitkeren.

3. Wat is de veiligheidssituatie op het moment van je reis?

Het coronavirus is in Europa op zijn retour. Steeds minder mensen zijn ziek. Ziekenhuizen zijn niet meer zo vol. Kortom, het ziet er goed uit.

Of dit heel de zomer zo blijft, weten we natuurlijk nog niet. Een lokale uitbraak kan snel om zich heengrijpen, dat zagen we de afgelopen weken in het district Leer in Duitsland. Hou het nieuws dus goed in de gaten. Voor vertrek en ook als je eenmaal op je vakantiebestemming bent.

Je kunt je aanmelden bij de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken, dan word je per mail, sms of app op de hoogte gehouden van de situatie in jouw vakantieland. Aanmelden kan hier.

loading

En reizen buiten Europa dan?

Reizen buiten Europa worden afgeraden door overheid. De reisadviezen voor landen buiten Europa en buiten het Caribische deel van het Koninkrijk blijven voorlopig negatief. Oranje meestal. Ga er alleen heen als het echt nodig is en ga bij thuiskomst twee weken in quarantaine.

Wat als je reis niet door kan gaan vanwege het coronavirus?

Het kan natuurlijk zijn dat je al een vakantie hebt geboekt en dat die niet door kan gaan vanwege het coronavirus.

Waar heb je dan recht op? Dat kun je zien in dit overzicht met je reisrechten , op een rijtje gezet door ACM ConsuWijzer.

De nadelen van een vakantie in het buitenland

Hoe meer mensen je ontmoet, hoe groter de kans dat je het coronavirus oppikt. Thuisblijven en je vermaken op het balkon of in de tuin is veiliger. Je kunt dan bovendien de lokale economie extra stimuleren door je vakantiegeld in de buurt te besteden. En: Nederland is natuurlijk óók heel mooi.

De voordelen van een vakantie in het buitenland

Het warme water van de Middellandse zee. Wijn drinken in de Bourgogne. Tapas eten in Sevilla. Ontbijten met cappuccino in Napels. Wandelen door de Alpen in Tirol. Een vakantie in een Europees land is gewoon heel leuk. En: de economie elders in Europa stimuleren kan natuurlijk ook geen kwaad.

Denk even na: wat als je in een ander land corona krijgt?

Geen prettige gedachte, maar wel verstandig om vooraf bij stil te staan: wat als je in het buitenland Covid-19 oploopt? Tuurlijk, ook in het buitenland zijn ziekenhuizen. Maar met de Nederlandse taal kom je daar meestal niet ver. Op sommige plekken kom je met Engels ook niet ver. Zie je dat zitten?

loading

Willen we in de zomer van 2020 eigenlijk wel naar het buitenland op vakantie?

Goede vraag. Lang niet iedereen wil dat. Veelgehoord: dat het eigenlijk best lekker is, een keertje op vakantie in Nederland. Er valt ook in ons eigen land nog veel te ontdekken. Genoeg mooie plekjes hier.

Aan de andere kant: sommige mensen snakken juist enorm naar een vakantie in het buitenland. Eindelijk even weg van huis, waar we al zo veel weken verplicht binnen zitten. Even tijd voor héél iets anders.

De zoekcijfers van Google: we oriënteren ons in elk geval wel

Hoeveel mensen in de zomer van 2020 daadwerkelijk naar het buitenland zullen gaan, is afwachten. Wel duidelijk is dat menigeen zich in elk geval aan het oriënteren is.

Kijk maar naar de cijfers van Google . Die laten precies zien waar we op zoeken. In de hoogtijdagen van het coronavirus zochten mensen niet veel op vakantiebestemmingen, maar eind april schieten de cijfers omhoog.

De tips van de Rijksoverheid om veilig te blijven

Ga wijs op reis, adviseert de Rijksoverheid . Kies bijvoorbeeld voor een reis buiten de schoolvakanties, moht je die mogelijkheid hebben. Zie de afbeelding hieronder voor meer tips.

loading

menu