Hoeveel herrie krijg jij te verduren op jouw woonadres? Check het op deze interactieve kaart

In Nederland staan miljoenen huizen op lawaaiige plekken. Ook veel Drenten en Groningers wonen in de herrie, zo blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

Bekijk op de interactieve kaart van RTL hoeveel omgevingslawaai jij te verduren krijgt op jouw adres.

Tekst leest door onder illustratie

Beeld: RTL Nieuws

Drenthe en Groningen

In Drenthe en Groningen valt in eerste instantie voora het uitgestrekte platteland op als een oase van stilte. Hier heeft bijna niemand last van herrie. Maar ja, hier wonen dan ook bijna geen mensen. Langs de doorgaande wegen in de dorpen en langs plattelandswegen waar de huizen vlak aan de weg staan kan het wel degelijk lawaaiig zijn.

De meeste geluidshinder is te vinden in de grotere plaatsen en steden. Vooral  in de omgeving van spoorwegen, doorgaande verkeersroutes en sommige bedrijventerreinen overschrijdt de herrie vaak ruimschoots de normen van de Wereld Gezondheids Organisatie.

Schadelijk voor de gezondheid

Ruim een derde van de huizen in ons land krijgt meer dan 55 decibel aan geluid te verduren.
Volgens de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) is het lawaai van wegverkeer schadelijk bij 53 decibel en dat van treinverkeer bij 54 decibel. De herrie van windmolens en vliegtuigen is zelfs al schadelijk bij 45 decibel.
Omgevingslawaai is niet alleen vervelend, het kan ook de gezondheid schaden. Daarom presenteert de WHO deze week nieuwe, strengere geluidnormen

Groningen Airport Eelde

Opvallend genoeg lijkt de oostelijk aanvliegroute naar Groningen Airport Eelde niet extreem veel lawaai te produceren. Vooral in Glimmen, dat pal onder de route ligt, lijken de spoorlijn en de Rijsstraatweg meer herrie te veroorzaken dan het vliegverkeer. Het lawaai van de vliegtuigen valt enigszins weg doordat het RIVM de gemiddelde geluidsbelasting berekent over het hele etmaal. 's Nachts wordt er niet gevlogen op Eelde, dus dat tempert het etmaalgemiddelde behoorlijk.

Niet gemeten, maar berekend

Het RIVM berekent het omgevingslawaai voor elke plek in ons land, in vlakken van 10 vierkante meter. Het instituut houdt rekening met het lawaai van wegverkeer, spoorwegen, industrie, windmolens en luchtvaart. De waarden gelden voor het hele etmaal, waarbij de avond en de nacht zwaarder wegen dan de dag

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.